Hopp til hovedinnhold

Hva gjør DNAK?

DNAKs målsetning er å bidra til økt kunnskap og diskusjon om norsk utenriks, forsvars- og sikkerhetspolitikk med vekt på det transatlantiske samarbeidet. Komiteen arrangerer et bredt spekter av arrangementer, herunder seminarer og kurs i internasjonal politikk, samt store konferanser, studieturer og vårt Transatlantiske forum.

Den norske Atlanterhavskomité
Tel: 22 40 36 00 E-post: post@dnak.org

Er du interessert i å motta nyhetsbrev og informasjon om våre prosjekter og arrangementer? Klikk her.

Seminarer

DNAK arrangerer jevnlig lunsj- og frokostseminarer om sentrale utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål og ulike dagsaktuelle temaer. Lunsj- og frokostseminarene holdes i våre lokaler på Fridtjof Nansens plass 8, med lett servering. Hold deg oppdatert på kommende arrangementer på vår nettsiden eller følg oss i sosiale medier. Du kan også melde deg på vår mailingliste og få alle invitasjoner rett i din innboks. Det kan du gjøre nederst på denne siden.

I tillegg til seminarer arrangerer vi også en rekke større konferanser, rundebordsdiskusjoner og debatter.

Sikkerhetspolitisk dypdykk

Seminarserien Sikkerhetspolitisk dypdykk ble lansert i 2015 med stor suksess. Her inviterer vi eksperter til en times «en-til-en samtale» og går i dybden på aktuelle utenriks- og sikkerhetspolitiske temaer. Journalist og forfatter, Christian Borch, leder samtalene og de finner sted i Nobels Fredssenters lokaler på Aker Brygge. Tanken er at du skal kunne rusle innom etter jobb og få med deg et godt forberedt dybdeintervju med fremragende eksperter og embetsfolk.

Kurs i internasjonal politikk

Hvert år arrangerer Atlanterhavskomiteen kurs i internasjonal politikk rundt om i landet. Målet er å informere om sikkerhets-, utenriks- og forsvarspolitikk.

Kursene holdes i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Bodø, Tromsø og Trondheim. Målgruppen er lektorer fra videregående skoler, ansatte og studenter ved universiteter og høyskoler, organisasjoner, det politiske miljøet, embetsverket, media, politiet og Forsvaret.

Ved spørsmål, send en e-post til post@dnak.org.

Leangkollen Security Conference

Leangkollen-konferansen er Atlanterhavskomiteens flaggskip. Den to dager lange konferansen er blitt Norges viktigste sikkerhetskonferanse, og gjennomføres årlig i første halvdel av februar. Hvert år inviterer vi internasjonale og norske eksperter til å innlede og diskutere aktuelle forsvars-, utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Konferansen innledes vanligvis på Nobelinstituttet (i 2018 var åpningssesjonen i Universitet i Oslos Aula), mens resten av konferansen finner sted på Leangkollen konferansesenter i Asker. Denne årlige sikkerhetspolitiske begivenheten har vært arrangert siden 1965.

De siste årene har konferansen blitt åpnet av blant andre NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg, og tidligere utenriksministere som Ine Eriksen Søreide, Børge Brende, Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide.

Fagturer

Hvert år arrangerer komiteen fagturer. Målgruppen for disse turene er representanter fra media, embetsverket, akademia, skoleverket, andre interesseorganisasjoner og DNAKs egne medlemmer.

Atlanterhavskomiteen besøker hvert år Svalbard og Brussel. Felles for turene er at de skal gi deltakerne innsikt i dagsaktuelle utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Brussel-turene omfatter alltid et besøk ved NATOs hovedkvarter og den norske EU-delegasjonen. Normalt har vi med ca. 25 deltakere. Turene til Svalbard er en spesiell opplevelse for et mindre antall deltakere (5-7 personer). Med besøk til de viktigste norske institusjonene får deltakerne innblikk i de unike problemstillingene Norges nordområder står overfor. Reisen tilbake til fastlandet skjer med et av Kystvaktens fartøy.

Atlanterhavskomiteen arrangerer også fagturer til Forsvarets vinterøvelser, og i 2018 til NATO-øvelsen Trident Juncture, for politikere og ungdomspolitikere med det formål å gi de folkevalgte økt innsikt i de utfordringene Forsvaret står ovenfor.

Transatlantisk Forum

Transatlantisk Forum er en nysatsning, og er et samarbeid mellom DNAK og YATA. Dette er et kurs i sikkerhetspolitikk og en nettverksmulighet rettet mot den yngre garde. Målet med kurset er å bidra til at personer som kan se for seg en karriere innen forsvars, - utenriks-, og/eller sikkerhetspolitikk skal få muligheten til å bli bedre kjent med det sikkerhetspolitiske miljøet i Norge. Kurset foregår over totalt tre samlinger og arrangeres i samarbeid med YATA Norge.

Les mer