Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Studietur til Svalbard 2017

Årlig arrangerer Den norske Atlanterhavskomité, sammen med Folk og Forsvar, en studietur til Svalbard. Målet med turen er å introdusere personer med Svalbard, 'det høye nord', Kystvakten, eller lignende i sin arbeidsportefølje, til dette viktige området gjennom et solid faglig program og førstehåndskunnskap. I tillegg gir turen et unikt innblikk i livet på Svalbard, de muligheter og utfordringer øysamfunnet daglig forholder seg til og Kystvaktas arbeid gjennom deltakelse på en seilas mot fastlandet. Årets tur var lagt til 7.-15. august og du kan lese en kort oppsummering under.

Årets avreise fant sted mandag 7. august, og det var en spent gjeng som møttes på Oslo lufthavn tidlig på morgenen. DNAK hadde i år med seg deltakere fra Utenriks-, Forsvars- og Justisdepartementet, Hæren, og Norges Fredsråd, som alle har nytte av studieturen i sitt daglige virke. Etter ankomst og innsjekk på hotellet fikk vi en kulturhistorisk introduksjon til Longyearbyen. Dette inkluderte omvisning i byen, med besøk til Galleri Svalbard og Svalbard Museum, samt en spennende villmarksaften på kvelden. Villmarksaften fant sted på Camp Barentz i Adventdalen. I tillegg til god mat, fikk vi foredrag om Svalbards historie og vår vertinnes personlige møte med isbjørn.

Tirsdag besøkte vi Longyearbyen lokalstyre, Sysselmannen og kirken. Lokalstyret, ved nestleder Eirik Berger (Venstre), ga en god innføring i lokaldemokratiske prosesser på Svalbard, samt utfordringer og utviklingsmuligheter i regionen. Sysselmannens juridiske rådgiver redegjorde blant annet for den strenge miljøforvaltningen av Svalbard og Sysselmannens rolle i søk og redning, i det som er Norges største politidistrikt. Vi fikk også et møte med amerikaneren Ben Vidmar, som snakket om sitt prosjekt knyttet til dyrking av urter i sitt polardrivhus på Svalbard.

Onsdag var det duket for tur med båt til Barentsburg, med mellomstopp ved Esmarkbreen. På mellomstoppen bevitnet vi flere store kalvinger fra isbreen. I Barentsburg ble vi møtt av russiske Alex som tok oss med på en omvisning i byen, før vi tok turen innom mikrobryggeriet «den røde bjørn».

Torsdag fikk vi orientering av gruveselskapet Store Norske, og det var spennende å høre om selskapets betydning for lokalsamfunnet og veien videre. Fra Store Norske gikk turen videre til Universitetssenteret på Svalbard, før vi fikk en orientering om mattransport og kriselager. Deretter besøkte vi Lufttransport og fikk en orientering om deres arbeid og beredskap.

Torsdag ettermiddag gikk vi om bord på KV Svalbard som skulle frakte oss tilbake til fastlandet. KV Svalbard er Sjøforsvaret sitt største fartøy målt i tonnasje og har isbryterkapasitet og avisningssystemer. På seilasen sørover fikk vi erfare hvordan Kystvakten operer i en krisesituasjon, da skipet mottok en mayday fra hovedredningssentralen. Det var en veldig lærerik opplevelse å se hvordan ulike etater jobber sammen (ambulansehelikopter, redningsskøyta, brannbåten mm.) i en felles krisesituasjon. Heldigvis var ikke 'ulykken' særlig dramatisk. Om bord holdt vi presentasjonsforedrag for hverandre om det vi jobber med til daglig, noe som var en svært nyttig informasjonsutveksling. I tillegg fikk vi gode orienteringer fra Kystvakta om deres arbeid, mandat, fiskeriforvaltning og personlige beretninger fra redningsaksjoner i Middelhavet gjennom Frontex sin operasjon Triton. Vi var innom 'den blå byen' (Sortland) før vi kom frem til Ramsund orlogsstasjon tirsdag morgen, hvor vi tok flyet tilbake til hovedstaden.

Tusen takk til alle deltakere for en flott studietur, og for det faglige utbyttet. En spesiell takk går til Kystvakten!