Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

DNAKs sommerhilsen

Den norske Atlanterhavskomité ønsker alle sine medlemmer, støttespillere, gjester og bidragsytere en riktig god sommer!

Årets første to måneder er som alltid viet Leangkollen-konferansen i DNAK. I år ble Konferansen avholdet den 5.-6. februar under tittelen «A Diverging West? External Forces and Internal Crises». Nytt av året var at vi åpnet konferansen i Universitetets storslåtte Aula, hvor vi kunne ta imot hele 500 gjester – en ny rekord for Komitéen! Nytt var det også at NATOs generalsekretær – Jens Stoltenberg - kom til Oslo for å åpne konferansen! Til tross for at hovedinnsatsen på nyåret ble viet konferanseplanlegging, arrangerte vi både et seminar med vår USA-ambassadør og et rundebord om desinformasjon og offentlig diplomati i januar. På nyårets mest snørike dag fløy generalsekretæren tur/retur Trondheim og holdt Tysklands-foredrag for hundre mennesker som ventet tålmodig på et sterkt forsinket fly fra hovedstaden. Året fikk med andre ord en pangstart!

I løpet av første halvår har ca. 2500 personer besøkt våre arrangementer. Dette har vært fordelt på Leangkollen-konferansen, elleve seminarer med ulike tema, kurs i internasjonal politikk i Oslo, Bergen og Kristiansand, to Sikkerhetspolitiske dypdykk, tre rundebord og en fagreise til Washington D.C. Vi har gitt ut tre publikasjoner i løpet av våren. Den siste, skrevet av professor Hal Brands ved Johns Hopkins University, skal nå ha funnet veien til alle våre medlemmers postkasse og vil snart bli tilgjengelig på nett. Vi vokser i sosiale medier, en kommunikasjonsmåte vi blir mer og mer fortrolig med. Hvis du ikke allerede gjør det, håper vi du vil følge oss på Facebook og Twitter!

I tillegg til alt som har skjedd i regi av Komitéen, har generalsekretæren vært svært aktiv både som foredragsholder og i media. Er du interessert i å lese hennes seneste kommentarer i aviser, radio, tv og podcast, har vi et oppdatert arkiv for nettopp dette. Arkivet finner du her.

Årsrapporten for 2017 er også tilgjengelig og skulle du ønske å ta en titt på den elektroniske versjonen kan du klikke her.

Vi trapper nå ned og går inn i sommerferiemodus. Generalsekretæren vil delta på tenke-tankenes side-arrangementer under NATO-toppmøtet i Brüssel 11.-12. juli, men følger ikke etter Trump til Helsinki for å møte Putin! Et lite pusterom trengs også i Komitéen! Vi er som vanlig tilbake i august og sparker i gang høstsemesteret i våre lokaler med besøk av flere av Norges dyktige ambassadører. Invitasjoner til Ambassadøruken i uke 34 vil dere motta i starten av august – «so stay tuned»! Før dette er det mulig å finne generalsekretæren på Arendalsuka, hvor hun onsdag 15. august vil delta i en paneldebatt om Tyskland i regi av Willy Brandt Stiftelsen.

Vi skal i år som i fjor ha med oss en liten gruppe fageksperter til Svalbard og på tokt med Kystvakten. Den 4. september huser vi en boklansering om de strategiske utfordringer i Østersjø-regionen. Boken er redigert av Ann-Sofie Dahl (ACUS) og et av bidragene i boka er skrevet av Håkon Lunde Saxi (IFS). De kommer begge for å snakke om boka. Søndag 9. september går «søta bror» til valgurnene og vi arrangerer som vanlig valgvake på Kulturhuset sammen med Europabevegelsen og Agenda.

Også i år vil vi sammen med Hæren arrangere «Army Summit» i Ridehuset, 18. september. Vi har fortsatt fire kurs i internasjonal politikk igjen før året er omme. Vi skal besøke Bodø 20. september, Tromsø 21. september, Stavanger 11. oktober og Trondheim 16. oktober.

Forsvarsdepartementet har strukket ut en hånd til DNAK for bistand med gjennomføringen av tre arrangementer om deres «Program Space». Dette spennende tema er allerede tatt opp på to arrangementer i vår regi, og serien vil bli toppet med en større konferanse i Oslo Militære Samfund den 25. september. I løpet av oktober skal vi også ha med oss ungdomspolitikere til den store NATO-øvelsen Trident Juncture – det gleder vi oss til! Vi håper dessuten på å få til et informasjonsseminar om den største NATO-øvelsen på norsk jord siden den kalde krigen. I tillegg vil vi i november vende snuten mot Brussel for vår årlige fag- og nettverkstur til Norges EU-delegasjon og NATOs hovedkvarter, hvor det blant annet vil bli mulighet til å hilse på vår nye NATO-ambassadør, tidligere statssekretær i FD Øystein Bø.

Dere vil få informasjon om påmelding til alle våre arrangementer når det nærmer seg. Ellers er det som vanlig mye spennende å se frem til. Vi forsøker å være aktuelle og følge utviklingen på den internasjonale arena til enhver tid, dette for å gi dere de beste arrangementene og faglige vinklingene. Har du innspill til tematikk, send oss gjerne en epost på seminar@dnak.org.

Det blir en liten forandring i sekretariatet fra høsten av, da Camilla venter sin første DNAK-baby og skal ut i foreldrepermisjon. Dyktige Lea Bjørgul (tidligere president i YATA Norge), nå intern ved ambassaden i Washington D.C., vil vikariere for Camilla og har oppstart hos oss 13. august.

Har du venner, bekjente eller kollegaer som ønsker å motta invitasjoner til våre arrangementer, så be dem gjerne om å sende oss en e-post, så setter vi dem opp på vår mailingliste.

Til orientering vil kontoret være sommerstengt i uke 30. Resten av juli er det liten bemanning og kontoret vil få en velfortjent oppgradering av tak og toaletter. Kommer du derfor ikke gjennom på telefonen til oss, så send oss en mail på post@dnak.org.

Til slutt vil vi informere dere om våre retningslinjer for personvern som er i tråd med EUs nye forordning for personvern (GDPR). For mer informasjon se her.

Da gjenstår det bare for oss i DNAK å ønske alle en RIKTIG GOD SOMMER!

Vi håper å se deg igjen til høsten.