Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

DNAK tar sommerferie

I Atlanterhavskomiteen tar vi nå sommerferie. Det siste halvåret har ikke vært mindre utfordrende enn fjoråret, som NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kalte «et sort år for europeisk sikkerhet». Truslene er mange og konfliktene blodige. Terrorangrepene i Paris og København; ISILs fremmarsj i Levanten og deres forgreninger til Nord-Afrika, samt uroen i Jemen er blant hendelsene som har dominert nyhetsbildet denne våren. Samtidig ruller Ukraina-konflikten, euro-krisen i Hellas og flyktningkrisen i Middelhavet, videre. Det stilles igjen spørsmål ved relasjonen mellom Russland og «Vesten», og ikke minst de «gamle» organisasjonenes - EU, NATO, OSSE og FN - evne til å finne løsninger i en verden med endrede maktstrukturer.

I denne internasjonale situasjonen fortsetter Den norske Atlanterhavskomité å være et viktig diskusjons- og debattforum. Siden januar har DNAK forsøkt å speile de sikkerhets- og utenrikspolitiske konfliktene gjennom seminarer med flere hundre besøkende. Leangkollen-konferansen i februar diskuterte «The Balance of Power» og ble i år åpnet av statsminister Erna Solberg og visegeneralsekretær i NATO, Alexander Vershbow. Det var rekordhøy interesse for årets konferanse. Det samme gjelder årets kurs i internasjonal politikk. Tema for 2015 er «Politisk radikalisering og militær konflikt i et utvidet Midtøsten». Vårt IP-team dukker opp i fire nye byer til høsten: Bodø, Tromsø, Trondheim og Stavanger. Mer informasjon finnes på vår splitter nye hjemmeside: http://www.atlanterhavskomiteen.no/. Her finner dere også vårens nye utgaver av Det sikkerhetspolitiske bibliotek og KortInfo.

Nytt av året er serien «Sikkerhetspolitisk dypdykk». Her har vi særlig fokus på viktige spørsmål direkte relatert til norsk sikkerhetspolitikk og vår utenrikspolitiske rolle. Christian Borch, tidligere nyhetsanker i NRK, har på DNAKs vegne samtalt med tre sentrale personligheter i den norske forsvarsdebatten denne våren. Førstemann ut var en kjent og kritisk stemme i forsvarsdebatten: generalløytnant Robert Mood. Deretter fulgte leder for utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Til høsten følger tre nye «Dypdykk», blant annet med Forsvarssjef Bruun-Hansen, rett etter at han har avgitt sitt Fagmilitære Råd.

Atlanterhavskomiteen har i vinter også vært involvert i arbeidet til Ekspertgruppen for forsvaret av Norge, som leverte sin rapport «Et felles løft» den 28. april til oppdragsgiver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Undertegnede deltok selv i gruppens arbeid og Atlanterhavskomiteen tilrettela en rekke seminarer og møter i mai måned hvor rapporten ble presentert og diskutert i Oslo, og rundt i landet.

På sensommeren starter vi raskt opp igjen med den populære «Ambassadøruken» for medlemmer og spesielt inviterte med besøk fra hele åtte norske ambassadører, så det gjelder å følge med på innboksen for invitasjoner fra begynnelsen av august. Årets Army Summit, med tittelen «​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​A Millennium of Land Power - Our Forces and the Future​», går av stabelen 22. september. Her kommer blant andre tidligere formann i NATOs militærkomité, general Knud Bartels, og Emile Simpsons fra det anerkjente tidsskriftet Foreign Policy.

DNAK avholdt sitt årsmøte 29.mai i Oslo Militære Samfund, hvor vi også feiret vårt 60-års jubileum. I den forbindelse har tidligere utenriksredaktør i Aftenposten, Nils Morten Udgaard, skrevet en artikkel om DNAKs historie. Denne spesialutgaven vil bli sendt ut gratis til alle våre betalende medlemmer i løpet av sensommeren.

Ønsker du å motta invitasjoner til seminarer eller opprette medlemskap hos oss? Send oss en e-post på seminar@dnak.org og informer oss, så kommer vi tilbake til deg i løpet av kort tid.

Til orientering vil kontoret være sommerstengt fra 20. juli til. 3. august.

Da gjenstår det bare for oss i DNAK å ønske alle dere en riktig god sommer, og så håper vi å se akkurat deg på våre seminarer igjen til høsten.

Kate Hansen Bundt

Generalsekretær