Hopp til hovedinnhold
Ukens analyse

Utfordringer i oljemarkedet

Camilla C. Brune, informasjonsrådgiver i DNAK
Foto: Public domain

Ukens analyse er skrevet av Camilla C. Brune, nyansatt denne uken som informasjonsrådgiver her i DNAK. Camilla skriver om oljeprisen, OPECs rolle, og hvilke implikasjoner begivenheter i Midtøsten har på oljemarkedet. God lesning!

OPEC, den dominerende oljeeksporterende handelsorganisasjonen i Midtøsten, har historisk spilt en avgjørende rolle for utviklingen i oljeprisen. Som et resultat av dette har økte spenninger i regionen vært ensbetydende med en stigende oljepris grunnet risikoen for en svekket tilbudsside. Til tross for dette har vi den siste tiden sett at oljeprisen har nådd nye bunnivåer samtidig som den politiske spenningen i regionen har økt betydelig. Dette er et tegn på at dynamikken i både den globale økonomien og oljemarkedet er i endring.

Da det på nyåret ble kjent at Saudi Arabia hadde henrettet 47 personer, deriblant den fremtredende sjiamuslimske lederen Nimr Baqr al-Nimr, fordømte Iran handlingene og den allerede spente sekteriske konflikten mellom de to landene tilspisset seg ytterligere. Som henholdsvis største og tredje største oljeprodusent i OPEC burde denne konflikten ha ført til en betydelig oppgang i oljeprisen. Dette har imidlertid ikke vært tilfelle og den 7. januar, kun få dager etter henrettelsen, falt oljeprisen til det laveste nivået på 14 år.

Ekspertene peker på flere årsaker til den endrede dynamikken i oljemarkedet med global overproduksjon av olje, en skrantende kinesisk økonomi og en generelt svak etterspørsel i det globale markedet som bakteppe. Ser man på OPEC spesifikt, som tidligere styrte tilbudsbalansen i markedet, fremstår USAs inntog i oljemarkedet som sentral. Dette har ført til at OPEC, fra å fokusere på opprettholdelsen av et tilfredsstillende prisnivå, har begynt å føre en aggressiv priskrig for å ta tilbake kontrollen over tilbudssiden. Ettersom Saudi Arabia har de laveste produksjonskostnadene i industrien kan denne strategien også benyttes som et politisk våpen i konflikter og mye tyder på at det er nettopp derfor oljeprisen har beveget seg nedover denne uken.

Vil du lese mer om markedsdynamikken i oljebransjen og hvilken rolle konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran spiller, kan du lese de påfølgende artiklene:

The New York Times: Oil Market Settles Lower, Taking Iran-Saudi Dispute in Stride

The Week: Oil price: don't get excited, it's just a 'technical correction'

The Economist:The Saudi blueprint