Hopp til hovedinnhold
Ukens analyse

"Germany is very, very tired"

Kate Hansen Bundt, generalsekretær i DNAK

Ukens analyse er skrevet av vår egen generalsekretær, Kate Hansen Bundt. Kate skriver om Tyskland og landets plass i Europa. Hun anbefaler en artikkel i Bloomberg, hvor forfatteren ser på den «motvillige tyske hegemon». Stikkord: Brexit, Tyskland, Merkel, EU, kriser i Europa. God lesning!

Førstkommende mandag fyller Forbundsrepublikken Tyskland 67 år. Tyskland kan neppe trekke seg tilbake, slik andre gjerne gjør ved oppnådd pensjonsalder. Forbundsrepublikken Tyskland er nemlig ikke et hvilket som helst land. Født i ruinene av Andre verdenskrig og Holocaust, med begrenset formell suverenitet og reelt adskilt fra landets østlige områder inntil 1989, søkte Vest-Tyskland tettest mulig innbinding i vestlige, multilaterale strukturer, som NATO og EU. Dette ble ikke endret, men fordypet etter samlingen med DDR. Tyskland fikk derimot tilbake sin fulle suverenitet og sentrale plassering midt i Europa. Et kvart århundre senere er landet med sine vel 81 millioner innbyggere, sterke økonomi og sindige Kansler, Europas mektigste stat. Det forplikter. Det siste tiåret har alle Europas problemer – fra den vedvarende krisen i euroområdet, den lave økonomiske veksten, til Ukraina-krisen og flyktningkrisen, havnet i fanget på Angela Merkel. Og Tyskland har mot sin vilje fått en rolle i Europa som ligner litt på USAs rolle i verden; en «uunnværlig makt».

De tyske svar på Europas problemer, har dog ikke alltid skapt begeistring eller støtte hos EU-partnerne. Men da Brexit-general og tidligere London-borgermester, Boris Johnson, denne uken sammenlignet EU med Adolf Hitler og klaget høylytt over Tysklands voksende makt i EU, var det mange ristende hoder å se rundt omkring i Europas hovedsteder. Som Bloomberg News sjefsredaktør John Micklethwait formulerer det i artikkelen «Germany is very, very tired», er Europas problem i større grad at den allerede «motvillige tyske hegemon» er utslitt av Europas endeløse kriser og partnerens manglende støtte og takknemlighet for forsøkene på å finne løsninger. Manglende tysk ledelse kan bli en like stor utfordring for EU som Brexit, skriver Micklethwait i denne lesverdige artikkelen.

Bloomberg: Germany is very, very tired

DNAK har i mai to arrangementer som tar for seg EU utfordringer på ulike vis. 25. mai har vi et lunsjseminar om Brexit, med Øivind Bratberg (UiO) og Alf Ole Ask (Aftensposten). Den 26. mai arrangerer vi Tysklandsdypdykk på Nobels Fredssenter med Kate Hansen Bundt og Christian Borch.