Hopp til hovedinnhold
Ukens analyse

Elefanten i det ovale rom

Thor Steinhovden, kommunikasjonsansvarlig for Tankesmien Agenda.
Foto: Hansjorn/wikimedia

I dag skjer det mye spennende i Washington D. C. med mål om å knytte USA og Norden tettere sammen. Ikke bare skal de nordiske statslederne møte president Obama i Det hvite hus i fellesskap for å diskutere europeisk sikkerhetspolitikk og transatlantisk handel. I dag åpner også CSIS ‘The Lillan and Robert D. Stuart Jr. Center for Euro-Atlantic and Northern European Studies’. Robert D. Stuart var Amerikas ambassadør til Norge mellom 1984-1989, og hans stiftelse finansierer mange stipender og andre faglige aktiviteter. Blant annet opprettet han Robert D. Stuart Jr. Fellowship som bidrar til å gi unge norske politikere erfaring fra den politiske arenaen i Washington D.C. - et stipend Atlanterhavskomiteen forvalter sammen med NORAM. Det nye Senteret ved CSIS skal naturlig nok ha forskningsfokus på nordområdene og det transatlantiske samarbeidet, herunder Nord-Europas politikk, økonomi, energiutvikling, sikkerhetspolitikk og ikke minst Arktis. Statsminister Solberg vil i dag offisielt åpne senteret og holder i ettermiddag et foredrag. Ukens analyse omhandler det nordiske statsministermøtet og er skrevet av Thor Steinhovden, USA-interessert og kommunikasjonsansvarlig hos Tankesimen Agenda. Han anbefaler en artikkel fra danske Berlingske skrevet av deres Washington korrespondent. Er Obama nå kun interessert i å sikre sitt politiske ettermæle eller vil det komme handling ut av dagens møte? God lesning!

Han liker best å avbildes med bar overkropp på en hest, men denne uken ville det vært mer passende om han hadde posert som elefant. Vladimir Putin var den siste som hadde blitt invitert til det uvanlige møtet mellom de fem nordiske lederne og Obama i Det hvite hus denne uken. På møtet skal de fem landene nemlig diskutere klima og Arktis, handel og sikkerhetsspørsmål.

Toppmøtet kommer knappe tre år etter at Obama møtte de nordiske lederne i Stockholm, en illustrasjon på at amerikanerne er i ferd med å gjenoppdage den strategiske verdien av Barentsregionen. Ikke at det har vært helt glemt, men Russland påminner dem på det så mye oftere nå til dags.

Det er kun tolvte gang i løpet av hans to perioder som president at Obama har arrangert en såkalt «State Dinner», en ære som normalt kun bare kommer individuelle statsledere til gode. At han nå gjør en vri på dette sier trolig noe om hvordan han, og USA, ser på de nordiske landene – som en blokk det er naturlig å møte sammen, men ikke så ofte alene.

Selv om det kommer en felles uttalelse etter møtet, handler konferansen mer om selve samlingen enn faktiske resultater. Det kan tenkes at Obamas motivasjoner er todelte: Å berolige de sindige skandinavene om at USA vil bestå selv dersom «Trumpageddon» skulle inntreffe i november. Og, for å pleie forholdet til stater som har vist seg å være USAs mest lojale venner de siste årene, samtidig som han minner de på at de må fortsette å bidra (eksempelvis det norske styrkebidraget i Syria, en beslutning flere her hjemme har kritisert).

Det er en vårlig atmosfære rundt ukens møte i Washington, men alt er ikke rosenrødt tross pomp og prakt. Bak nervøse smil skjuler det seg nok en frykt blant de seks lederne. En frykt for Putin, Trump, klimaendringer og handelsavtaler som lar vente på seg.

Apropos Trump, så har hans mye omtalte møte med Kongresslederen Paul Ryan overskygget dette toppmøtet i amerikanske medier. Derfor anbefaler jeg kommentaren til Kristian Mouritzen, utenrikskorrespondent i USA for Danmarks eldste avis, borgerlige Berlingske:

«Det er en del af Obamas forsøg på at markere afslutningen af sin præsidentperiode og sikre sit udenrigs- og sikkerhedspoltiske eftermæle. Og hvad er bedre til det end at gøre det med venner og nære allierede…»

Mouritzen gir oss en gjennomgang av møtet, Obamas motivasjoner bak samlingen, og fordeler og ulemper med et slikt blokk-initiativ. God lesing!

Thor Steinhovden er kommunikasjonsansvarlig for Tankesmien Agenda.