Hopp til hovedinnhold
Ukens analyse

António Guterres utpekt som ny generalsekretær i FN

Emil Øverbø, praktikant, DNAK

Ukens analyse er skrevet av praktikant Emil Øverbø her ved DNAK. Emil skriver om valget av den nye generalsekretæren i FN, António Guterres, og anbefaler et intervju med hovedmannen selv. God lesning!

Torsdag 13. oktober vedtok FNs 193 medlemsland formelt å utnevne António Guterres som ny generalsekretær i FN. Den 1. januar skal portugiseren overta etter Ban Ki-moon, som da har vært generalsekretær i ti år. Valget av Guterres bærer lovnader om et markant skifte fra Ban Ki-moons lederskap. Som tidligere statsminister, er Guterres den første generalsekretæren som har bakgrunn som stats- eller regjeringssjef. Det er imidlertid som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at han har utmerket seg sterkest internasjonalt. Som høykommissær har han gjort seg bemerket ved å ta en tydelig lederrolle og som en brennende forkjemper for verdens flyktninger. I tillegg har han blitt kjent for å være reformvennlig, frittalende og åpen.

I likhet med Guterres, har prosessen fram mot valget av ny generalsekretær vært historisk åpen og transparent. Det har selvfølgelig foregått forhandlinger bak lukkede dører, men for første gang har nominasjonene funnet sted ved åpne høringer.

På forhånd mente mange at valget ville falle på en kvinne, gjerne fra Øst-Europa, og en gruppe på 56 land gikk sammen for å kjempe for en slik kandidat. FN har aldri tidligere hatt en kvinnelig generalsekretær, og det var flere som utpekte seg som sterke kandidater til jobben. I alt var det åtte kandidater som kjempet om stillingen, blant dem fire kvinner. Seks av kandidatene var fra Øst-Europa, en fra Vest-Europa og en fra New Zealand.

Toppjobben har tradisjonelt rotert mellom forskjellige kontinenter, men Øst-Europa mener de har blitt utelukket fra stillingen. Russland har argumentert sterkt for at den neste generalsekretæren burde være fra denne regionen, i og med at det aldri før har vært en generalsekretær fra verken Øst-Europa eller Russland.

Like før sikkerhetsrådet bestemte seg for sin anbefaling, var António Guterres utpekt som forhåndsfavoritt med bare Russland som en potensiell hindring, ifølge diplomatiske kilder fra The Guardian. Likevel ble Guterres valgt ved akklamasjon og blir med det FNs nye generalsekretær på nyåret.

Anbefalt lesning: António Guterres intervju med The Time om sitt kandidatur for jobben.

Emil Øverbø er praktikant ved DNAK som en del av hans Peace- and Conflict studies ved Universitetet i Oslo.