Hopp til hovedinnhold
Ukens analyse

Aktuelle kandidater til Nobels fredspris 2017

Øyvind Stenersen, historiker

Ukens analyse er skrevet av Øivind Stenersen, historiker og redaktør for nettstedet nobeliana.com. Øivind skriver om noen av årets aktuelle kandidater til Nobels fredspris. Nobels Fredspris for 2017 vil bli kunngjort om en uke - fredag 6. oktober.

Før kunngjøringen av årets fredspris er det noen kandidater som peker seg ut. Det er hovedaktørene bak avtalen om Irans atomprogram som ble undertegnet i 2015: USAs tidligere utenriksminister John Kerry, Irans utenriksminister Mohamad Javad Sharif og EUs utenrikspolitiske talskvinne Frederica Mogherini. Avtalen forbyr Iran å utvikle atomvåpen men tillater fredelig utnyttelse av atomkraft under oppsyn av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Forutsatt at avtalen blir respektert vil de internasjonale sanksjonene mot Iran bli avviklet.

Ved å velge Iranavtalen kan Nobelkomiteen følge opp den solide tradisjonen med å advare verden mot bruk og spredning av atomvåpen. Siden 1950-årene har i alt 10 fredspriser blitt gitt til personer og organisasjoner som kan knyttes direkte til dette saksområdet. En slik pris vil være en indirekte kritikk av president Donald Trump som har truet med å trekke USA fra avtalen. Samtidig kan komiteen få frem at forhandlinger og kompromiss er eneste løsning på den eksplosive konfrontasjonen mellom USA og Nord-Korea.

Det er også på høy tid at Nobelkomiteen gir sin støtte til opposisjonelle som står opp for menneskerettigheter og demokrati i Tyrkia, Russland eller Saudi-Arabia. Samtidig kan den alvorlige flyktningkrisen gjøre det rimelig å belønne UNHCR med fredsprisen for tredje gang.

Anbefalt lesning

Nobelianas favoritter til fredsprisen 2017

Øivind Stenersen er historiker og redaktør for nettstedet nobeliana.com