Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Reisebrev fra årets Brusseltur

Den norske Atlanterhavskomité arrangerte 23. – 24. november den årlige studieturen til Brussel! Med oss hadde vi 21 deltagere bestående av representanter fra bl.a. media, fylkeskommunen, forskningsmiljøet, interesseorganisasjoner og YATA. Som tidligere bestod oppholdet av besøk i den norske delegasjonen til EU og hovedkvarteret til NATO med et solid faglig program. Se bilder og les en kort oppsummering under!

Tradisjon tro tar vi et tidlig fly fra Oslo for å nå den norske EU-delegasjonen ved 12-tiden for å få mest ut av dagen. Delegasjonen befinner seg i Norges Hus, og ligger tvers over EU-kommisjonens bygninger – hvor det for tiden henger store bannere med slagord for #teamjuncker. Vi blir alltid tatt godt imot ved delegasjonen, og vi startet med et foredrag om den siste utviklingen innenfor EUs utenrikspolitikk av ministerråd Cathrine Løchstøer, før vi fortsatte med temaet forsvarssamarbeid av råd for sikkerhets- og forsvarspolitikk Erik Breidlid.

Deretter var det duket for det fortsatt svært så aktuelle temaet justis og migrasjon med justisråd Torill Myhren, før vi avsluttet med et lærerikt innlegg om svensk forsvarspolitikk og EUs nordlige dimensjon fra Sveriges forsvarsråd Gudrunn Carlsson. Vi takker den norske delegasjonen til EU for et interessant besøk i Norges Hus hvor vi fikk en god statusoppdatering med en dose realisme om viktige saker som opptar Unionen, og norske synspunkter på dette. Vi kommer tilbake!

Vi avsluttet dagen med middagen på tradisjonelt Brusselvis med moules-frites og belgiske vafler ikke langt fra et julepyntet Grand-Place med et opplyst Rådhus i vintermørket.

Fredag startet med tidlig avreise til NATO-hovedkvarteret. Kanskje er dette siste år hvor vi besøker det ‘gamle’ hovedkvarteret; rett over veien står et flunkende nytt glassbygg som venter på å bli tatt i bruk. Den ikoniske NATO-stjernen som har stått plassert foran inngangen til hovedkvarter siden august 1971, har nå blitt flyttet til den andre siden av veien og man håper at ‘resten’ kan følge med i løpet av 2017.

Dagen i NATO HQ startet med velkomst og orienteringer fra Norges faste representant til NATOs Råd, ambassadør Knut Hauge. Vi fortsatte så med et foredrag om aktuelle saker fra forsvarssiden ved forsvarsråd, og DNAK-alumni, Jan A. Olsen før viseadmiral Ketil Olsen, sjef ved den norske militærmisjonen til NATO orienterte om aktuelle saker fra militær side. Etter lunsjen fikk vi et innblikk i erfaringer fra felten i Georgia av oberstløytnant Marius Nilsen som er leder for JTEC Georgia. En nyhetsartikkel om åpningen av JTEC kan du lese her.

Vi fikk så en orientering om aktuelle sikkerhetspolitiske utfordringer for NATO av Michael Ruehle, leder av Energy Security Section og som dermed er ansatt i den internasjonale NATO-staben. Avslutningsvis fikk vi noen gode betraktninger fra generalsekretær Stoltenbergs kontor av brigader Gjermund Eide.

Takk til den norske NATO-delegasjonen, den norske Militærmisjonen i Brussel, og NATO PDD for faglig sterkt program! En spesiell takk til alle bidragsytere og deltakere for en meget vellykket tur – både faglig og sosialt! Vi gleder oss allerede nå til neste år!