Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Fagtur til Svalbard 2022 - et årlig samarbeid med Folk og Forsvar

Den norske Atlanterhavkomité

Delegasjonen med Sysselmester Lars Fause

Foto: Foto: Monica Kämpe / Folk og Forsvar

Den årlige fagturen til Svalbard i regi av Den norske Atlanterhavskomité og Folk og Forsvar fant i år sted fra 23. til 29. august.

Anders og Kristine fikk i år æren av å representere Den norske Atlanterhavskomité på vår årlige tur til Svalbard. I år startet turen med fly fra Gardermoen til Longyearbyen den 23. august, hvor delegasjonen ble introdusert for hverandre delvis fra Gardermoen, i passkontroll ved pit-stop i Tromsø og i vente på bagasjen ved ankomst på Svalbard. En felles fascinasjon over det majestetiske landskapet bredde seg tidlig ved ankomsten og skulle ikke gi seg med det første. Selv om været var noe kaldere ved ankomst 78 grader nord fikk vi raskt et varmt og godt inntrykk av reisefølget under den noe mer offisielle introduksjonsrunden av delegasjonens representanter ved felles middag på Kroa, en av de lokale restaurantene i Longyearbyen. Årets deltakere representerte et bredt spekter av fagmiljøet som inkluderte Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Forsvaret, Politiet, LO og akademia. Vi fikk også med oss en av de siste dagene med midnattssol før leggetid, noe som passet perfekt for å avslutte dagen: en solfylt gåtur hjem til hotellet på kvelden.

Midnattssol, Longyearbyen.

Etter å ha sjekket inn på The Vault hotell i sentrum av Longyearbyen dagen før, hadde vi en fullspekket dag på programmet i vente onsdag den 24. august. Med god hotellfrokost som drivstoff hadde vi orientering hos Sysselmester Lars Fause i vente. Her fikk vi en dypere forståelse av Svalbards historie, innholdet i Svalbardtraktaten, hvilken innflytelse og betydning kullindustrien har hatt i både Longyearbyen og på Svalbard. Det ble også tid til en oppdatering på hvordan naboskapet til Russland har utviklet seg den siste tiden, sett i lys av det siste halvårets endringer innen den sikkerhetspolitiske situasjonen og hvilke følger dette har i Nordområdene. Fause, som i sin stilling som Sysselmester også fungerer som politimester og har myndighet som Statsforvalter, delte sin lokalkunnskap og hjalp oss som deltakere å få en større forståelse av hvilke problemstillinger som må løses på både lang og kort sikt.

Orientering hos Sysselmester Lars Fause.

Onsdagen fortsatte med et besøk hos informasjonsleder Eva Therese Jensen på Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). UNIS som startet opp med 23 studenter og 7 ansatte i 1993, hadde i 2021 (selv med restriksjoner etter Covid-19 pandemien) 482 studenter på lengre eller kortere opphold og over 100 ansatte. Eva informerte oss mer om mangfoldet på UNIS og deres oppgaver, hvorav 40% av studentene er internasjonale studenter fra totalt 32 land, som i et arktisk klima får kompetanse i krevende arbeidsforhold med stort fokus på feltarbeid. På UNIS fikk vi også besøk av Ronny Strømnes som er administrerende direktør for Svalbardbutikken som er drevet av Coop. Ronny orienterte oss om Coop sin rolle i lokalmiljøet både til hverdags og hvordan de bidrar til forsyningsberedskap på Svalbard i form av logistikk og varelinjer på lager.

Med noen timer til overs fikk vi også sjansen til noen turistaktiviteter, hvorav noen fra gruppen dro på hundekjøring, en kort kjøretur lengre inn i Adventdalen fra Longyearbyen og noen tok seg tiden til å gå innom Svalbard museum for å oppleve den over 400 år gamle historien og dyrelivet på Svalbard på nært hold.

Elias og Maiken var fornøyde med sin "motor" for dagen.

Torsdag den 25. august startet med en luftig busstur opp på Platåberget som omringer dalen rundt Longyearbyen for å komme frem til KSAT og Maja-Stina Ekstedt som er director på Svalsat Station. På KSAT jobber de 45 ansatte på satellitt stasjonen med å innhente data fra passerende satellitter som videre brukes til blant annet meteorologi, værdata, klima- og skogsmontering, navigasjon og kommunikasjon. KSAT sin stasjon på Svalbard er verdens største bakkestasjon av sitt slag og dens unike geografiske plassering så nærme en av polene gjør at de her kan få oppdatering fra hver passerende satellitt 14 ganger i døgnet, ulikt en vanlig stasjon som kun har 2 passeringer i døgnet.

KSAT sine satellitter i flotte omgivelser på Platåberget.

Senere på dagen skulle vi treffe vår guide for dagen litt lengre ned i fjellsiden, ved inngangen til Gruve 3 hvor en omvisning av kullgruven som tidligere var driftet av Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Omvisningen i Gruve 3 ga oss et unikt innblikk i hvordan livet som gruvearbeider var under dens aktive drift fra årene 1969 til 1996, der vi fikk på oss en typisk «lompendress», hjelm og hansker og fikk følelsen av å «reise tilbake i tid» ettersom det er mye gjenstående utstyr som ble forlatt ved nedstenging av gruven.

I inngangen til Gruve 3, iført "lompendress".

Før avreise med Kystvakten, fredag den 26. august var vi på besøk hos Longyearbyen Lokalstyre som har ansvar for å drive virksomhet for den allmenne interesse som ikke er tillagt staten, hvor vi møtte lokalstyreleder Arild Olsen. Under orienteringen fikk vi igjen en dypere innsikt i forvandlingen av Longyearbyen som tidligere hadde vært drevet som en «state town» med en homogen næringsstruktur og få innbyggere, hvor staten tok «regningene», til i 2022 å ha en variert næringsstruktur med over 350 bedrifter som har stort overskudd, en over doblet befolking siden 1990 og i økende grad flere internasjonale innbyggere, hvor også næringslivet er med å ta regningen. Det var også svært interessant å få innsikt i den grønne omstillingen som er tiltenkt, i et samfunn som tidligere har vært drevet av kullindustri, til å bli mer og mer forsynt av fornybare energikilder i årene fremover. Dette er en særlig viktig sak for lokalstyre og lokalsamfunnet, ettersom klimaendringene merkes i større grad på Svalbard enn mange andre steder på fastlandet.

De fargerike husrekkene i Longyearbyen sentrum.

Etter 3 netter i hotellseng ventet lugar og køyeseng på Kystvakten, som var ankret opp i Adventfjorden utenfor sentrum av Longyearbyen. I de mindre båtene «Sjøbjørn» ble vi fraktet i 3 grupper over på KV Andenes og var klare for å seile nordover i retning mot Ny-Ålesund neste dag. Streng beskjed hadde blitt gitt til reisefølge om å ta med seg sjøsyketabletter, men det skulle vise seg å ikke komme til nytte, det var nemlig en behagelig og stille sjø og en flott solnedgang som ventet på oss.

KV Andenes i Adventfjorden.

En stor fordel med å komme ombord på KV Andenes en fredag var at vi kunne våkne til lørdagsfrokost dagen etter – noe som så å si kan omtales som hellig for de i tjeneste. Etter å ha fått servert amerikanske pannekaker kunne vi mette og fornøyde utføre noen seminarer i regi av representantene i reisefølget før en sightseeing runde hele veien inn i Lillehöökfjorden for å få en svært spesiell omvisning innerst i fjorden der 5 isbreer møtes ned til vannkanten.

Innreisen til Lillehöökbreen.

Vi var alle enige om at vi ikke kunne fått bedre vær under seilas, med sol fra skyfri himmel og noen få plussgrader var det en perfekt dag for isbre sightseeing og landgang i Ny-Ålesund, 79 grader nord. Her fikk vi noen timer til å gå innom lokalbutikken for både suvenirer og litt dagligvarer, ta innover oss det flotte landskapet og naturlivet før vi kunne gå tilbake til ferdiglagd middag på KV Andenes senere på ettermiddagen. Under lørdagskvelden fikk vi æren av å bli bedre kjent med de vernepliktige som arrangerte en type rebus rundt på skipet med ulike poster og oppgaver, noe vi som gruppe satt stor pris på som underholdning ettersom det var lite av både tv-signal og dekning på telefonen.

Postboksen i Ny-Ålesund ble flittig brukt av turistene.

Under natten hadde vi startet ferden sørover igjen, og vi våknet søndag til enda en solskinnsdag. Etter å ha gjennomført nye seminarer før lunsjtid fikk vi senere være observatører til hvordan både forsyninger og snøscootere kunne bli fraktet over til skipet fra land med helikopter under et stopp i Forlandsundet. En lunefull reisevei tilbake til Adventfjorden og anker på kvelden gjorde at vi fikk oppleve Longyearbyen i solnedgang fra sjøsiden, noe som var en perfekt avslutning på reisen med KV Andenes. Etter en god natts søvn og god frokost ventet en lengre flytur hjem mandag formiddag.

Helikopterleveranse i Forlandsundet.

Den norske Atlanterhavskomité vil gjerne rette en stor takk til Folk og Forsvar som medarrangører, våre samarbeidspartnere i Longyearbyen, turens deltakere og Kystvakten for en flott, lærerik, spennende og unik fagreise til Svalbard. Vi sitter igjen med mange inntrykk og mer kunnskap enn hva vi kom med. Vi takker for turen denne gang og håper igjen på et gjensyn.

Longyearbyen sett fra oven.