Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Oppsummering: The Riga Conference 2016

Fredag 28. – 29. oktober arrangerte vår søsterorganisasjon i Latvia, LATO, ‘The Riga Conference’ for tiende gang. Konferansen har vokst til å bli en av de viktigste innen sikkerhetspolitikk i Nord-Europa. DNAK var representert med vår generalsekretær og to informasjonsrådgivere. Les en kort oppsummering fra konferansedeltagelsen under!

Konferansen ble åpnet av både den latviske presidenten og forsvarsministeren, før første sesjon under tittelen «NATO 360° 24/7 – How to deliver?» startet. I panelet satt blant annet den tidligere generalsekretæren i NATO, Anders Fogh Rasmussen, og den canadiske forsvarsministeren, Harjit Sajjam. At den canadiske forsvarsministeren var tilstede i Riga var ingen tilfeldighet; Canada skal lede den nye NATO-styrken i Latvia, som er en av de fire bataljonstridssgruppene på ca. 1000 soldater hver som skal utplasseres i de tre baltiske landene og Polen.

Neste sesjon dreide seg om den globale økonomien og europeiske framtidsutsikter, før det var duket for ‘night owl sessions’ etter middag. DNAK deltok på kveldssesjonen som tok for seg svenske og finske NATO-relasjoner. Her var bl.a. den tidligere svenske forsvarsministeren, Karin Enström, en av de som satt i panelet.

Dag nummer to startet med fokus på Europas samlede evne til å drive sikkerhetspolitikk, hvor blant annet Sir Robert Cooper satt i panelet. Deretter gikk det slag i slag, med sesjoner om russisk økonomi, totalforsvaret, og Midtøsten med årets Leangkollen ‘keynote-speaker’, Francois Heisbourg. Den siste paneldebatten omhandlet fremtiden for den europeiske orden, hvor blant annet Carl Bildt satt i panelet, før Latvias utenriksminister avsluttet konferansen.

Mellom hektiske paneldebatter og diskusjoner med kjente internasjonale eksperter, fikk vi heldigvis anledning til en kort sightseeing i den flotte gamlebyen – hvor ‘guiden’ var ingen ringere enn Norges ambassadør til Latvia.

Vi takker for et spennende program i Riga om sikkerhet i Nord-Europa, og vi kan allerede nå avsløre at Leangkollen 2017 også vil dreie seg om lignende tematikk. Arbeidet med å sikre et interessant program og spennende foredragsholdere er allerede godt i gang, men vi anbefaler deg å holde av datoene 13.-14. februar allerede nå!

Ønsker du mer informasjon om årets Riga konferanse? Sjekk ut twitterhashtagen #RigaConf, eller se arrangørenes nettside: https://www.rigaconference.lv/