Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Obama- vs. Trump-doktrinen

Jan Arild Snoen (Minerva) og førsteamanuensis Hilde Restad (Bjørknes Høyskole)

Ukens analyse er skrevet av journalist Jan Arild Snoen (Minerva) og førsteamanuensis Hilde Restad (Bjørknes Høyskole). Kontrasten mellom det republikanske og demokratiske parti er stor, og i ukens analyse tar Restad for seg Obamas utenrikspolitiske doktrine mens Snoen ser på presidentkandidat Trumps utenrikspolitiske visjon. Snoen og Restad kommer på lunsjseminar hos oss i DNAK onsdag 20. april under tittelen «Vil Trump trekke USA tilbake fra verden? Om Det republikanske partiet og utenrikspolitikk». Påmeldingslink til seminaret kan du finne nederst i saken. God lesning!

Restad om Obama:

Goldberg har fulgt Obama som utenrikspolitisk journalist for The Atlantic, og publiserer her en meget lang og detaljert analyse av det han mener er «Obama-doktrinen». Goldberg er kritisk men samtidig nyansert og detaljorientert i sin gjennomgang, og man får derfor en mulighet til å gjøre seg opp sin egen mening. Var for eksempel Obamas manøvrering rundt den notoriske «røde linjen» i Syria et spill som førte til diplomatisk jackpott, eller ble han stilt sjakk matt av Assad og Putin? Er Obamas «grand strategy» et smart og tilmålt svar på Bush-æraens storstilte prosjekter eller et symptom på USAs dalende maktposisjon? Les og bestem selv.

«The Obama Doctrine» av Jeffrey Goldberg, publisert i april-utgaven av The Atlantic.

Snoen om Trump:

Donald Trump ligger godt an til å bli republikanernes presidentkandidat, men levnes liten sjanse til å bli president. Hans mange utlendingsfientlige utspill og beundring for sterke menn har fått mye oppmerksomhet, og jeg har selv skrevet artikler om dette. Hans mange utenrikspolitiske utspill, og snuoperasjoner når det gjelder hva han egentlig mente om Irak-krigen og Libya-intervensjonen før de skjedde, har gjort det naturlig å spørre om han har noen sammenhengende politikk.

Thomas Wright har skrevet en lang og interessant artikkel hos Politico om Trumps utenrikspolitiske visjon. Den er utviklet over lang tid og Wright mener at den er konsistent. Trump bygger på ideer fra amerikansk historie, men som har vært perifere etter andre verdenskrig. Han trekker spesielt frem isolasjonismen og merkantilismen til Robert Taft, som forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat i 1940, 1948 og 1952, og Charles Lindbergh, som ledet den isolasjonistiske America First-bevegelsen i mellomkrigstiden.

På den utmerkede sikkerhetspolitiske bloggen warontherocks går John Ford også igjennom utenrikspolitikken til Donald Trump. Også han beskriver den som overraskende konsistent, men advarer samtidig mot at Trump vil ødelegge det internasjonale systemet slik vi kjenner det.

Lunsjseminar onsdag 20. april: "Vil Trump trekke USA tilbake fra verden?". Påmelding og mer informasjon finner du her.