Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Kate Hansen Bundt tildeles Willy Brandt-prisen 2018

Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen offentliggjorde 1. november at årets Willy Brandt-pris tildeles Den norske Atlanterhavskomités generalsekretær Kate Hansen Bundt og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Robin Allers. Gratulerer så mye til begge prisvinnerne!

Mandag deltok Hansen Bundt i NRKs Dagsnytt 18 der hun kommenterte Merkels plutselige offentliggjøring. Tirsdag stod Urix på NRK for tur, der hele programmet ble viet Merkels avgang og mulige konsekvenser av dette. Hvilken arv etterlater Merkel seg og hvem skal føre den videre?

Torsdag 1. november kommenterte generalsekretæren avgangen i radioprogrammet Holm på P1+, der både Merkels styrker som politiker og akilleshæl ble diskutert. Senere samme dag deltok Hansen Bundt i Studio 2 på NRK P2, der både tildelingen av Willy Brandt-prisen og Merkels avgang stod på agendaen.

I tillegg har Hansen Bundt blitt referert til i flere aviser den siste uken. Se en full oversikt over generalsekretærens medieopptredener på Atlanterhavskomiteens nettsider.

Årets prisvinnere

I pressemeldingen fra stiftelsen begrunnes tildelingen med prisvinnernes fremragende innsats for de norsk-tyske forbindelser, med vekt på den sikkerhetspolitiske delen av det bilaterale forholdet. Om generalsekretæren skriver Willy Brandt-stiftelsen:

Årets norske prisvinner Kate Hansen Bundt er statsviter og generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité, en stilling hun har hatt siden 2010. Hennes kjerneområder er Europa og de transatlantiske forbindelser. I Norge er hun også kjent gjennom sitt virke som foredragsholder og utenrikspolitisk kommentator blant annet i NRK. Her formidler hun også innsikt i aktuelle spørsmål knyttet til tysk politikk. Hun har også flere styreverv, blant annet er hun styreleder i Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Om den tyske prisvinneren, Robin Allers, fremhever stiftelsen hans arbeid med europeisk forsvars- og sikkerhetspolitikk og det norsk-tyske samarbeidet på dette feltet, i tillegg til hans rolle i norsk-tysk forskningssamarbeid.

Willy Brandt-prisen har blitt delt ut årlig siden år 2000 til en norsk og en tysk person eller institusjon. Årets prisutdeling finner sted 14. november og blant talerne under utdelingen er Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og statssekretær i det tyske forsvarsdepartementet, Thomas Silberhorn.

Tyskland i fokus

Nyhetsbildet har den siste uken vært preget av tysk politikk. Mandag 29. oktober offentliggjorde forbundskansler Angela Merkel at hun ikke stiller til gjenvalg som partileder for det kristendemokratiske partiet CDU, samt at hun går av som kansler etter at hennes fjerde periode er over i 2021. En epoke i tysk politikk går dermed mot slutten. I den forbindelse har generalsekretær Hansen Bundt kommentert i media ved flere anledninger.