Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

God jul og godt nyttår

Året 2017 er i ferd med å renne ut. Vi ønsker derfor alle våre medlemmer, kolleger, samarbeidspartnere og venner en fredfull jul og en god start på det nye året!

Året 2017 har vært nok et turbulent sikkerhet- og utenrikspolitisk år. I USA ble Donald Trumps innsettelsestale et krast møte med et Amerika som skulle sette seg selv først. Borte var støtten til kollektive løsninger og styringsinstrumenter; inn kom forestillingen om de nasjonale egeninteressers forrang og multilaterale avtalers ulempe. I Norge kåret man akkurat begrepet «fake news» til nyordet i 2017. I Europa avholdt en rekke viktige land nasjonale valg: I Nederland, Frankrike, Tyskland og Østerrike fikk høyrepopulistiske partier betydelig oppslutning. I Catalonia stemte man for selvstendighet og løsrivelse fra Spania. Likevel ble frykten fra 2016 om en høyrepopulistisk maktovertakelse avverget. De fleste europeiske valgsystemer fordrer samarbeid mellom to eller flere partier og kun i Østerrike slapp ytre høyre inn i regjeringskontorene. I Norge fikk den blå-blå mindretallsregjeringen fornyet tillit.

"Verden er blitt farligere de siste årene, men samtidig er NATO blitt sterkere" sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg nylig i et intervju til Aftenposten, hvor han blant annet kommenterte den fornyende tilliten han fikk av Alliansens nå 29 medlemsland. Stoltenberg ble akkurat tilbudt å lede NATO frem til september 2020, og vil derfor sitte i lederstolen når alliansen fyller 70 år i april 2019. Mange grep er tatt under hans ledelse, også i 2017. Hovedfokus har vært å styrke det kollektive forsvaret. Første runde av alliansens utplassering av styrker i Baltikum – den såkalte Enhanced Forward Presence - er gjennomført med norsk tilstedeværelse i Litauen; Montenegro ble tatt opp som alliansens 29-ende medlem og NATO har forsterket samarbeidet med EU for å nevne noe. Den 5. februar 2018 vil Jens Stoltenberg åpne Atlanterhavskomiteens eget flaggskip: Leangkollen sikkerhetskonferanse 2018.

I DNAK har aktiviteten vært høy gjennom hele 2017. Totalt har 5300 besøkende deltatt på våre arrangementer i år (mot 3500 for bare to år siden), og vi håper du var en av dem! Vi kan love dere et aktivt DNAK-år i 2018 også. Vi gleder oss til Leangkollen-konferansen 2018 som avholdes 5. og 6. februar med tema "A Diverging West? External Forces and Internal Crises". Foruten generalsekretær Jens Stoltenberg, kommer vår utenriksminister og vår forsvarsminister, samt en rekke dyktige internasjonale og norske foredragsholdere! Programmet blir sluppet om kort tid og påmeldingen åpner torsdag 4. januar! Vi råder deg til å følge ekstra godt med på innboksen din.

Den norske Atlanterhavskomité ønsker å takke alle som har deltatt på våre arrangementer og aktiviteter i 2017, og vi håper å se deg igjen på nyåret!

Vi ønsker deg og dine en riktig god jul og et godt nytt år!