Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

God jul og godt nytt år!

Den norske Atlanterhavskomité ønsker alle våre medlemmer, kolleger og samarbeidspartnere en fredfull jul og en riktig god start på et nytt år vi håper bringer mildere storpolitiske vinder!

Året vi legger bak oss har av flere blitt omtalt som annus horribilis – ‘et fryktelig år’. 2016 brakte få løsninger på de problemene verden møtte i 2015. Bilder fra flyktningkrisen, terror på europeisk jord, og krigshandlinger i Ukraina og Syria, rullet fortsatt over nyhetsskjermen i løpet av året 2016. Og mens de gamle krisene forble uløste, kom nye til. Sommeren 2016 brakte med seg en britisk folkeavstemning for Brexit, to uker med blodige terrorangrep i Frankrike og Tyskland og et kuppforsøk mot Erdoğan i Tyrkia, med et omfattende etterspill av arrestasjoner og innskrenking av borgernes rettigheter.

Dette skjer samme år som vi markerer 25-år siden opphøret av Den kalde krigen, med avviklingen av Warszawapakten og Sovjetunionen som det endelige farvel til supermaktenes, bipolare todelte verden! Francis Fukuyama kom den gang med sin kjente profeti om «The End of History» og mange mente at hele verden etter hvert ville bli liberale, demokratiske frihandelstater!

25 år senere kan vi konkludere med at optimistene fra 1991, for lengst har blitt tilbakevist av historiens tannhjul. Mange av de uroligheter og simultane kriser vi har opplevd det siste året stiller spørsmåltegn ved fundamentet for våre internasjonale institusjoner, rettstaten, individets frihet og statsmakt tuftet på demokratiske prinsipper. Brexit, valget av Donald Trump, et EU i (fortsatt) krise, og fremmarsj av høyrerettede partier i Europa, er med på å skape utrygghet og ustabilitet.

Heldigvis har det vært noen lyspunkter i 2016. I Colombia gikk en over 50 år lang borgerkrig mellom FARC geriljaen og myndighetene mot sin slutt, etter fredsforhandling med norsk hjelp. Norge la også til rette for fredssamtaler mellom filippinske myndigheter og NDFP. Sanksjonene mot Iran og Cuba har gradvis blitt lettet, og Norge er på vei til å normalisere forholdet til Kina etter drøye seks års isfront!

Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden, heter det! At 2017 kommer til å bli et interessant år, er langt mindre kontroversielt å si: Allerede 20. januar innsettes Donald Trump som USAs 45. president. Deretter starter et år med spennende usikre politiske valg rundt om i Europa: først ut er Nederland (15. mars), Frankrike (23. april og 7. mai), og etter sommeren gjenstår det å se om kvinnen som kalles den liberale verdens «siste skanse» - Angela Merkel - gjenvelges for fjerde gang under Forbundsdagsvalget i Tyskland (september). Samme måned er det Stortingsvalg i Norge! I 2017 skal dessuten britenes fremtidige tilknytning til Den europeiske union avgjøres! Det nye året tegner derfor til å by på mange interessante begivenheter og DNAK-seminarer!

Det er lov å håpe på et annus mirabilis i 2017 – et vidunderlig år.

Den norske Atlanterhavskomité ønsker å takke alle som har deltatt på våre arrangementer og aktiviteter på nett gjennom 2016, og vi håper å se deg igjen i 2017. Vi ønsker deg en riktig god jul og et godt nytt år!

DNAK holder stengt i romjulen – fra og med onsdag 21. desember og åpner igjen mandag 2. januar 2017.