Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

‘Geolocation’ and the power of Open Source med Maks Czuperski

12. januar avholdt vi et seminar med direktøren for Digital Forensic Research Lab, Maks Czuperski, ved vår søsterorganisasjon Atlantic Council i USA. Under det veldig spennende foredraget utførte Maks et eksperiment innen ‘geolocation’ – les hvordan det gikk i artikkelen under!

Har du hørt om #PutinAtWar- farsoten som gikk på Twitter som følge av Ukraina- og Syria-konflikten? I midten av januar var Maks, direktøren for teamet som analyserte soldaters og siviles bruk av sosiale medier i konfliktområder, på et lunsjseminar hos oss i DNAK. Her fortalte han at måten de brukte ‘åpne kilder’ på, slik som Twitter, kunne for eksempel bevise at russiske soldater opererte i Øst-Ukraina, og at enkelte bombemål i Syria er blitt bevisst feilrapportert. En av metodene Maks og andre ‘digital Sherlocks’ i temaet hans bruker er bl.a. ‘geolocation’. Dette er kort forklart en måte å identifisere lokasjon basert på en kilde – ofte et bilde.

Maks ønsket under foredraget å gi et eksempel på dette, og tok et bilde ut av vinduet i DNAKs lokaler. Han tok selvsagt ikke bilde av det velkjente Rådhuset men ut i gaten, og spurte på Twitter hvor han befant seg. En slags konkurranse for andre ‘digital Sherlocks’.

Ganske raskt etter ble lokasjonen til Maks funnet – og vedkommende kunne til og med stadfeste hvilket vindu Maks hadde tatt bildet fra! Les mer om prosessen her.

Er du interessert i mer informasjon om arbeidet DFRLab gjør? Da anbefaler vi at du kikker på denne bloggen som stadig blir oppdatert. Se også rapportene Hiding in Plain Sight: Putin's War in Ukraine og Deceive, Distract, Destroy—Putin at War in Syria. En kort live-streaming fra seminaret finner du på vår Facebookside.