Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Felttur til Trident Juncture 2018

Den norske Atlanterhavskomité, i samarbeid med Hæren, arrangerte fra 29.-31. oktober en felttur til NATO-øvelsen Trident Juncture 2018 for ungdomspolitikere og styremedlemmer i vår ungdomsorganisasjon YATA.

Mens første del av NATOs storøvelse Trident Juncture 2018 er avsluttet, er andre del – den såkalte kommandoplassøvelsen – nå i gang. Feltøvelsen (LIVEX) samlet over 50.000 soldater, 250 fly, 65 fartøyer og 10.000 kjøretøy fra 31 land, i Norge. I den anledning inviterte Den norske Atlanterhavskomité og Hæren med seg en en liten gruppe ungdomspolitikere og YATA-representanter på et to-dagers faglig dypdykk i felten.

Reisefølget på 11 møttes på Clarion Hotel & Congress i Trondheim på morgenen den 29. oktober for en svært tettpakket og variert dag. Første post på agendaen var selveste generalprøven til NATOs styrkedemonstrasjon på Byneset utenfor Trondheim. I strålende solskinn og kald vind demonstrerte styrker fra samtlige 31 deltakende land hvordan en fiende vil bli møtt – til vanns, til lands og i luften.

Fra Byneset bar det tilbake til Trondheim sentrum hvor vi fikk en orientering fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Blant andre delte assisterende direktør Per Brekke og fagdirektør Ingunn Moholt nyttige perspektiver på totalforsvarets rolle under øvelsen, samt på viktigheten av sikkerhet og beredskap i Norge anno 2018. Deretter ble gruppen vist rundt på Forsvarets og NATOs mediesenter og fikk se hvordan arbeidet med kommunikasjon rundt øvelsen foregår, i tillegg til at sjefen ved Forsvarets Mediesenter, Stine Ellingsen Grøndahl, orienterte gruppen.

Fra Trondheim vendte vi snuten mot de hedmarkske skoger og etter noen timers busstur endte dagen i en snødekt leir utenfor Tolga. Her ble vi møtt av Sjef Brigade Nord, oberst Lars Lervik, som sammen med Ingeniørbataljonen tok oss i mot. Etter innledninger fra oberst Lervik og sjefene i Ingeniørbataljonen, ble gruppen fordelt på bataljonens mange lagstelt og fikk en autentisk smak på livet ute i felt sammen med menige, grenaderer og befaler. For mange ble det en kort natt i Forsvarets soveposer, med gode samtaler over fyringsvakt og alarmøvelser.

Tidlig tirsdag morgen besøkte gruppen en av Ingeniørbataljonens tropper. Troppen hadde satt opp en «fergebro» til erstatning for Telneset bro, som under øvelsen er «sprengt». Etter en demonstrasjon av broen, som fraktet flere hundre kjøretøy og stridsvogner over Glomma i løpet av feltøvelsen, satte vi kursen tilbake motTrøndelag og Værnes militærleir.

Med flere feltrasjoner innabords, ble første stopp på Værnes en etterlengtet lunsj i militærmessa. Vi fikk så en omvising i leiren, før neste stopp var hos United States Marine Corps. Vi fikk et spennende møte med U.S. Marines-soldater og omvisning av oberstløytnant Ben Davenport (Deputy Future Operations Officer i U.S. Marines Expeditionary Force) i deres operasjonssentral under øvelsen. På kvelden fikk gruppen en eksklusiv time med diskusjoner om blant annet landmakt, verneplikt og dagens og fremtidens trusler med Sjef Hæren, generalmajor Odin Johannessen og Hærens sjefssersjant, Rune Wenneberg.