Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

En viktig uke for Nato

Den norske Atlanterhavskomité
Foto: NATO

Denne uken har det vært stor aktivitet i Oslo i forbindelse med Natos uformelle utenriksministermøte som fant sted i Oslo Rådhus onsdag 31. mai og torsdag 1. juni.

30 utenriksministre fra samtlige allierte land med unntak av den tyrkiske utenriksministeren var tilstede for å diskutere veien videre for Alliansen i en uformell ramme og forberede toppmøte i Vilnius 11. og 12. juli. Den svenske utenriksministeren var også invitert for anledningen.

Natos utenriksministre samlet i Oslo Rådhus

Foto: NATO

Det betyr at det også har vært en aktiv uke i Atlanterhavskomiteen. På tirsdag var generalsekretæren i Nato, Jens Stoltenberg, allerede på plass i Oslo for å delta på et stort arrangement i regi av Atlanterhavskomiteen og Utenriksdepartementets "Respons"-prosjekt. Sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt hadde vi invitert dem begge til samtale på Gamle Logen ledet av generalsekretær i DNAK, Kate Hansen Bundt. Logen var fylt til randen med 500 gjester som hadde tatt turen for å høre Stoltenberg og Huitfeldts analyser av den pågående krigen i Ukraina, hvilke forventinger man hadde til utenriksministermøte de påfølgende dagene og hvordan man ser for seg Ukrainas vei mot medlemskap.

Generalsekretær i DNAK Kate Hansen Bundt, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Anniken Huitfeldt på scenen i Gamle Logen, 30. mai 2023

Foto: NATO

Arrangementet ble strømmet direkte og ligger nå tilgjengelig på komiteens YouTube-kanal. Du kan også se opptak av seminaret i Gamle Logen her:

I tillegg har professor Paal Sigurd Hilde ved Institutt for Forsvarsstudier skrevet en analyse om de siste dagers begivenheter for Nato. Den kan du lese her:

  • I Oslo, på vei mot Vilnius - Paal Sigurd Hilde