Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Valg i Frankrike: Går det mot gjenvalg for Macron?

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
08:30 -
Sted
Fridtjof Nansens plass 8, 4. etg.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Jacques Paquier / Flickr (CC BY 2.0)

Den norske Atlanterhavskomité har gleden av å invitere til seminar om Frankrike og vårens presidentvalg.

Påmelding - Valg i Frankrike: Går det mot gjenvalg for Macron?

I april går franskmenn til valgurnen og landets neste president skal velges. Første runde finner sted 10. april, og oppnår ingen av kandidatene flertall (som er sannsynlig) gjennomføres andre valgomgang 24. april. Vil nåværende president Emmanuel Macron bli gjenvalgt eller vil man få en ny regjering i Elyséepalasset?

Fransk valgkamp, som så mye annet, overskygges av krigen i Ukraina. Har Macrons forsøk på å megle med Vladimir Putin styrket hans sjanser på hjemmebane? Og har den fornyede troen og handlingsevnen vi er vitne til i europeisk sikkerhetspolitikk gitt den sittende presidenten fornyet relevans? Høyrepopulistene har lenge vært på fremmarsj i landet, men kan i lys av krigen i Ukraina ha fått en ugjenopprettelig knekk som ødelegger sjansene for reell makt.

Diskusjonen om Frankrikes rolle i EU og landets ambisjoner på kontinentet vil også prege valgkampen og det kan se ut til at utenrikspolitikken vil stå sentralt. Historien viser at det å bli gjenvalgt er vanskelig. Det ligger med andre ord an til å bli en valgthriller.

Vi har invitert førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Franck Orban, og forsker på NUPI, Pernille Rieker, for å diskutere disse og flere spørsmål knyttet til opptaktene til det franske valget.

Det blir enkel servering.