Hopp til hovedinnhold
Arrangement

(AVLYST) Svalbard­traktaten 100 år

Dato
Tid
11:30 -
Sted
Fridtjof Nansens plass 8
Foto: Bernt Rostad / Flickr

OBS! Arrangementet er nå fulltegnet. Dersom du ønsker å stå på venteliste, send en e-post til seminar@dnak.org.

Den 9. februar var det nøyaktig 100 år siden Fritz Wedel Jarlsberg undertegnet Svalbardtraktaten på vegne av Norge. Traktaten slår fast at Norge har den «fulle og uindskrenkede høihetsrett over Spitsbergenøgruppen». Samtidig gir traktaten alle landene som har ratifisert den, rett til adgang og opphold på området og utøvelse av bestemte aktiviteter på like vilkår.

I kjølvannet av 100-årsmarkeringen av Svalbardtraktaten er dens innhold igjen et aktuelt tema. Tidlig i februar uttrykte Russland misnøye over måten Norge forvalter deler av traktaten på, blant annet i forbindelse med norske restriksjoner på russisk helikopterbruk, konsekvenser for russisk næringsvirksomhet av norske vernetiltak og når det gjelder fiskevernsonen. Talskvinnen for det russiske utenriksministeriet hevder at Norge «i praksis» bryter bestemmelser i traktaten og begrenser «russisk nærvær på Spitsbergen».

Den 10. mars kl. 11:30-13:00 inviterer Den norske Atlanterhavskomité til lunsjseminar om Svalbardtraktaten. Hva er egentlig traktatens gyldighetsområde? Hvilke tolkningsmuligheter foreligger i traktaten? Og hvordan har rettstilstanden på dette området utviklet seg siden 1920? Er det slik at Svalbardtraktaten hviler på en rettslig uklarhet? Hva er traktatens framtid? For å utforske disse spørsmålene har vi med oss:

Geir Ulfstein, professor ved Institutt for offentlig rett ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Sven G. Holtsmark, professor ved Institutt for Forsvarsstudier.

Halvor Tjønn, journalist, historiker og forfatter.

For påmelding, send en e-post til seminar@dnak.org eller klikk på påmeldingsknappen på høyre side.

Vel møtt!