Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Skal Russland bestemme over svensk og finsk suverenitet?

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
09:00 -
Sted
https://zoom.us/j/96810441959

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, sammen med Sveriges forsvarssjef Micael Bydén, Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist, og hans finske kollega Antti Kaikkonen.

Foto: NATO

I kjølvannet av Russlands advarsler til NATO og nabostatenes ambisjoner om fremtidige NATO-medlemskap, har debatten i Sverige og Finland tilspisset seg. I Finland så presidenten det nødvendig å nevne finsk suveren rett til å søke NATO-medlemskap i sin nyttårstale. I Sverige sier fremtredende politikere at de russiske kravene er totalt uakseptable. Hvordan stiller Sverige og Finland seg til at deres suverenitet skal bestemmes av Russland? Hvordan påvirker de russiske kravene oppslutningen om svensk og hhv. finsk NATO-medlemskap?

Russlands krav til USA og NATO fra 17. desember i fjor om å frastå fra nye NATO-utvidelser og utplassering av militært materiell og personell i deler av Europa, bærer form av et ultimatum med trusler om militær maktbruk hvis kravene ikke innfris. Forrige ukes aktive toppmøter mellom Russland og først USA, deretter NATO og til slutt OSSE, viser med all tydelighet at Kreml ønsker å presse frem endringer i den europeiske sikkerhetsorden som ble formet etter Sovjetunionens fall. Ett av midlene er å holde et stort antall soldater innsatsklare på grensen til Ukraina. Et annet er å søke splittelser mellom USA og Europa, i NATO og i EU.

Mandag 17. januar fikk vi med oss to eksperter til å diskutere det svenske og hhv. finske syn på spørsmålet om NATO-medlemskap og betydningen av de russiske kravene for begge land, NATO og USAs rolle i europeisk sikkerhet. Du hører fra Pål Jonson fra Moderaterna og leder for den svenske Riksdagens forsvarskomité, og seniorforsker ved det Utrikespolitiska institutet i Helsinki, Charly Salonius-Pasternak. De innleder om den spente sikkerhetspolitiske situasjonen og sine respektive lands prioriteringer. Generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt, vil leder diskusjonen.

Webinaret kan også høres i reprise på en rekke plattformer der du hører podkast: https://open.spotify.com/episo...