Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Russlands rebeller

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
11:00 -
Sted
https://zoom.us/j/99711811669

Den norske Atlanterhavskomité har gleden av å invitere til bokbad med professor ved Universitetet i Oslo (UiO), Geir Flikke. Arrangementet er åpent for alle.

For å delta, klikk på denne lenken: https://zoom.us/j/99711811669

I august 2020 ble det kjent at den russiske opposisjonspolitikeren, Aleksej Navalnyj, var blitt forgiftet etter et besøk i byen Tomsk. Samme dag fikk Geir Flikke ved UiO korrekturen på boken "Russlands rebeller" fra forlaget Cappelen Damm Akademiske. Dramaet rundt politikeren fortsatte høsten 2020. Etter å ha fått behandling på sykehus i Berlin, returnerte Navalnyj til Russland 17. januar 2021, og ble umiddelbart arrestert. Arrestasjonen og dommen førte til store protester over hele Russland, og i april 2021 tok myndighetene ut påtale om ekstremisme mot Navalnyjs organisasjon, Fondet for bekjempelse av korrupsjon (FBK).

Denne serien av hendelser ligger som et dramatisk bakteppe for «Russlands rebeller». Boken viser hvordan Navalnyj har arbeidet for å skape et politisk alternativ til det nåværende regimet. Den tar utgangspunkt i protestene i Moskva i 2011/2012, og viser hvordan myndighetene har forsøkt å nøytralisere utfordringen fra tidligere liberale politikere, og nye russiske aktivister i kretsen rundt Navalnyj. Selv om den organiserte opposisjonen i Russland i stor grad ble nøytralisert i løpet av 2019, har det vokst frem et omfattende protestpotensial i det russiske samfunnet, særlig blant de unge.

I et bokbad tirsdag 11. mai 2021 gir professor Geir Flikke en presentasjon av boken, og tar opp hvilke utfordringer vil prege Russlands politiske utvikling i årene fremover.

Du kan allerede nå stille spørsmål til Geir Flikke. Dette gjøres ved å sende e-post til andrea@dnak.org

Geir Flikke er professor på Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere jobbet som ambassaderåd ved Norges ambassade i Moskva og som assisterende direktør og senere seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).