Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Refleksjoner etter 20 år i Afghanistan

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
12:00 -
Sted
Fridtjof Nansens plass 8., 4. etg. (krever påmelding) og i våre sosiale medier

General Chris Donahue, fra den 82. luftbårne divisjon i den amerikanske hæren, på vei inn i flyet som sistemann på post på rullebanen i Kabul.

Foto: Wikimedia Commons

Etter 20 år med krig og konflikt i Afghanistan har den siste vestlige soldat forlatt landet. Tilbake sitter en hel verden i sjokk over at Taliban kunne overta makten i løpet av få dager. En dramatisk evakuering av internasjonale styrker og statsborgere fulgte. Vi har sett afghanske kvinner, barn, militære og hjelpearbeidere i desperasjon forsøke å forlate hovedstaden, Kabul. Et terrorangrep fra Talibans motstander IS-K ved flyplassen førte til store tap. Vinduet for evakuering er nå lukket og fremtiden for den afghanske befolkningen er uviss.

Militæroperasjonen som fulgte terrorangrepet 11. september 2001 har kostet mange liv og enorme ressurser. Nå stilles mange spørsmål. Burde vi reist hjem tidligere? Burde vi stått lengre? Var innsatsen verdt det? Forstår politikerne militærmaktens begrensninger? Er soldater egnet til demokrati- og nasjonsbygging? Hadde vi kunnskap nok om det afghanske samfunnet?

Det er mye å ta tak i når vi inviterer til en seriøs og nyansert diskusjon med:

Forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Harpviken

Brigader og kommunikasjonssjef for forsvarssjefen, Eystein Kvarving

Stortingsrepresentant (Ap) og tidligere utenriks- og forsvarsminister, Espen Barth Eide

Moderator er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt.

Påmelding

Seminaret holdes i våre lokaler på Fridtjof Nansens plass 8, 4. etasje.

Påmelding sendes til seminar@dnak.org. Frist for å melde seg på er innen onsdag 8. september kl. 12:00.

På grunn av Covid-19-situasjonen har vi et begrenset antall plasser tilgjengelig. Her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder.

Seminaret vil også bli strømmet direkte i våre sosiale medier.

Viktig informasjon til fysiske deltakere

Grunnet Covid-19 vil vi be alle som skal delta fysisk om å fremvise gyldig koronasertifikat ved registrering i døren. Det vil være minimum 1 meter mellom hvert sete og vi ber alle deltakerne om å gå rett til egen plass. Det er ingen servering.

For mer informasjon om koronasertifikat: https://www.helsenorge.no/koronasertifikat/om/#slik-finner-du-koronasertifikatet

Føler du deg syk, har symptomer på Covid-19, eller er i karantene skal du ikke møte opp.