Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Norge, Norden, NATO og Europa - Nå og i fremtiden

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
19:00 -
Sted
Litteraturhuset i Fredrikstad

Den norske Atlanterhavskomité, i samarbeid med Litteraturhuset i Fredrikstad, arrangerer torsdag den 01.11 et kveldsseminar med forsvarssjefen

Siden 24. februar har det vært krig på det europeiske kontinentet og den europeiske sikkerheten er truet. Hvordan påvirker situasjonen Norge? Og hvilke sikkerhetspolitiske tiltak kreves de kommende årene?

Dette vil være et hovedtema når Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, møter kveldens ekspertpanel til en samtale om Norge, Norden, NATO og Europa – nå og i fremtiden.


Program for kvelden:

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen, som også aktuell med boken «Jegerånden» - og programleder Jon Hustad, starter kvelden med en samtale om Kristoffersens erfaringer som spesialsoldat. Kristoffersen har tidligere vært operasjonsoffiser for norske spesialstyrker i Afghanistan og innehar en unik innsikt i Norges fremste elitestyrke.

Videre vil samtalen også inkludere ekspertpanelet og ta for seg Russlands krig mot Ukraina og hvilke følger dette har for Norge og Europa.


Kveldens deltakere består av:

Eirik Kristoffersen er general i det norske forsvaret. I august 2020 tiltrådte han som Norges forsvarssjef. Kristoffersen er den første forsvarssjefen siden andre verdenskrig som har kamperfaring. For sin innsats i Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) i Afghanistan er han blitt dekorert med Krigskorset med sverd, den høyest rangerte militære utmerkelsen i Norge.


Kate Hansen Bundt er generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité. Hun er utdannet statsviter. Hansen Bundt er styremedlem i Norsk senter for fred og konfliktløsning (NOREF) og nestleder i Rådet for Fridtjof Nansen Institutt (FNI). Videre har hun blant annet vært styreleder ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) (2014-21).


Katarzyna Zysk har vært ansatt ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) siden 2007, og i 2018 ble hun den første kvinnelige professoren ved Forsvarets høgskole (og forsvarssektoren) i internasjonale relasjoner og samtidshistorie. Ved IFS har hun også vært stedfortreder for direktør, forskningsleder, og har tidligere også ledet Senteret for sikkerhetspolitikk. Zysk har spesialisert seg i internasjonal sikkerhet deriblant med fokus på Russland og russisk militærmakt.


Karsten Friis er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og leder for Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar. Friis’ ekspertiseområder er sikkerhets- og forsvarspolitikk, internasjonale militæroperasjoner, sivil-militære forhold, nordisk sikkerhet, cybersikkerhet og Vest-Balkan.


Jon Hustad er utdannet historiker, og er nå journalist i avisen Dag og Tid. Hustad har tidligere ledet debattprogrammet Harde fakta i TV 2. Han er også forfatter og har blant annet gitt ut boken Giganten, om Winston Churchill. Hustad skal lede samtalen denne kvelden.


Det vil være være mulighet for å kjøpe billetter til arrangementet (pris: 100 kr) på nettsiden til Litteraturhuset i Fredrikstad gjennom følgende lenke:

Billetter kjøpes her: Møt forsvarssjefen og panelet: Når freden er truet | Litteraturhuset Fredrikstad (litthusfred.no)