Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Idrett som utenriks- og sikkerhetspolitisk virkemiddel

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
17:00 -
Sted
https://zoom.us/j/91591694532

Emiren av Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al-Thani, FIFA-president Gianni Infantino og Russlands president Vladmir Putin under en seremoni i Moskva i 2018 som markerer at Qatar skal avholde VM i fotball i 2022.

Foto: www.kremlin.ru

Den norske Atlanterhavskomité inviterer til webinar.

I løpet av de siste årene har autoritære regimer som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Qatar investert astronomiske summer i idrett og kultur. Hva er egentlig grunnen til det? Er det et resultat av et skrikende behov for å diversifisere oljeavhengige økonomier, eller kan det ligge andre motiver bak?

I dette webinaret vil du få muligheten til å lære mer om hvorfor investeringer i idrett anses å være et viktig element i Qatars utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Qatar er et monarki med en offisiell befolkning på 2,9 millioner (hvorav ca. 90% er fremmedarbeidere), og har et flateinnhold på størrelse med Kautokeino kommune. Qatar er heller ingen stor idrettsnasjon: De har aldri kvalifisert seg til et fotball-VM, i OL-sammenheng har de kun ett sølv og fire bronse, og qatarere er ikke kjent for å være særlig sportsinteresserte.

Så hvorfor har det seg slik at prestisjetunge mesterskap som VM i friidrett (2019) og fotball VM i 2022 havner i Qatar? Og hvorfor investerer landet stort i europeiske fotballklubber som for eksempel Barcelona og Paris Saint-Germain?

I dette webinaret hører du fra postdoktor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Charlotte Lysa. Hennes faglige interesser inkluderer politikk og samfunn i Midtøsten og Nord-Afrika, og den arabiske halvøy spesielt. Hun har blant annet forsket på hvordan kvinnelige fotballspillere i Saudi-Arabia og Qatar utfordrer eksisterende patriarkalske maktstrukturer, samt den sosiale og politiske betydningen av fotball.

Webinaret er åpent for alle og vil foregå over Zoom: https://zoom.us/j/91591694532

Du kan allerede nå stille spørsmål til Lysa vedrørende tematikken. Disse sendes til informasjonsrådgiver i Den norske Atlanterhavskomité, Kristoffer Vold Ulvestad (kristoffer@dnak.org).