Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Hva driver den pågående energikrisen?

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
11:30 -
Sted
Fridtjof Nansens plass 8, 4. etg.
Foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock

Skyhøye energipriser på gass og strøm i Europa, mangelfull leveranse og frykten for en potensiell energikrise preger nyhetsbildet verden over.

Siden januar 2021 har gassprisen i Europa økt med svimlende 170 %, noe som skaper store problemer både økonomisk og politisk. Russlands grep om gassleveransene til Europe samt striden om gassrøret Nord Stream 2, er anslått å være noe av bakteppet for at flere europeiske land som Italia og Frankrike har måtte innføre tiltak for å skjerme forbrukerne. Samtidig øker energi etterspørselen betraktelig fra Kina, som videre påvirker den internasjonale dynamikken.

Det er stadig snakk om at vi er midt i en «energikrise», men hva innebærer egentlig dette? Hva består denne «krisen» av? Hvilke konsekvenser kan den få? Hva betyr den for de ulike maktforholdene og hvilke sikkerhetspolitiske konsekvenser kan følge av dette? Hva betyr en «energikrise» for Russland og for EU? Står vi overfor en energi- og ressurskrise, eller brukes energi som politisk maktmiddel?

Det er mye å diskutere når vi inviterer til seminar med:

  • Professor i politisk økonomi og i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen Innlandet og Senior Fellow ved Harvard Kennedy School, USA, Ole Gunnar Austvik
  • Grunnlegger av Sund Energy, Karen Sund
  • Moderator er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt

Påmelding sendes til seminar@dnak.org. Frist for å melde seg på er innen tirsdag 19. oktober kl. 12:00.

Påmelding til "Hva driver den pågående energikrisen?"