Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Demokratiet under angrep fra Kina og Russland – hvor sterkt er det i Vesten?

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
11:30 -
Sted
Fridtjof Nansens plass 8, 4. etg.

Det blir stadig mindre demokrati, og liberale verdier er under angrep på en rekke fronter. I en fersk rapport fra The Economist Intelligence Unit kommer det frem at kun 6,4 prosent av verdens befolkning lever i fullverdige demokratier, mens mer enn halvparten av verdens befolkning lever i autoritære regimer. Disse tallene viser at den liberale verdensordenen, som oppstod i kjølvannet av andre verdenskrig, er under kraftig press.

Påmelding: "Demokratiet under angrep fra Kina og Russland – hvor sterkt er det i Vesten?"

«Vi tar demokratiet for gitt. Det bør vi ikke gjøre», skriver professor og forfatter Janne Haaland Matlary i sin nye bok «Demokratiets langsomme død». Vesten og demokratiet trues av interne, men også eksterne faktorer, der et autoritært kinesisk regime på fremmarsj og et stadig mer autoritært, aggressivt og selvhevdende Russland trekkes frem som de mest sentrale truslene. Vladimir Putins angrepskrig mot et suverent, demokratisk Ukraina, gjør temaet enda mer aktuelt. Hvor sterkt står egentlig demokratiet i Vesten? Kan ideen om den liberale, demokratiske rettsstat overleve i tiden fremover? Og hvilke krefter vil fylle maktvakuumet dersom demokratiet skulle forvitre?

Den 21. mars kl. 11:30-13:00 vil professor Janne Haaland Matlary innlede og samtale om sin nye bok i våre lokaler på Fridtjof Nansens plass 8, 4. etg. Vi har også invitert professor i statsvitenskap ved UiO, Øyvind Østerud, til å ta del i samtalen. Seminaret ledes av generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt.

Det blir enkel servering.

Velkommen!