Hopp til hovedinnhold
Arrangement

(AVLYST) Bokbad: Krigens folkerett og Norge

Dato
Tid
11:30 -
Sted
Fridtjof Nansens plass 8
h

Den norske Atlanterhavskomité har gleden av å invitere til bokbad.

Norge har siden 1945 bidratt med personell i en rekke utenlandsoperasjoner - både med og uten FN-mandat. I en ny bok om krigens folkerett gjennomgår Gro Nystuen og Cecilie Hellestveit de viktigste folkerettsreglene om militær maktbruk, regler som gjelder i væpnet konflikt, menneskerettigheter i konflikt og folkerettens regler om terrorisme og fremmedkrigere. Boken benytter særlig eksempler fra norske operasjoner for å illustrere hvordan reglene virker.

Temaet for bokbadet er folkerettenes regler for militær maktbruk i FN-pakten: maktforbudet og ad bellum-reglene. I hvilken grad har Norge overholdt reglene i sine militære utenlandsoperasjoner etter 2. verdenskrig? Hvilke nye folkerettslige problemstillinger har oppstått ved de mer offensive operasjonene Norge har deltatt i etter den kalde krigen (Kosovo, Afghanistan, Libya og Irak/Syria)? Og hvordan bør Norge forholde seg til reglene for krig og fred i en verden som blir stadig mer usikker og omskiftelig?

Cecilie Hellestveit er jurist og konfliktforsker med doktorgrad i internasjonal humanitærrett fra UiO. Gro Nystuen er jurist og fagdirektør ved Norsk institusjon for menneskerettigheter, med doktorgrad fra UiO om menneskerettigheter i fredsavtaler.

For påmelding, klikk på påmeldingsknappen på høyre side eller send en e-post til seminar@dnak.org

Velkommen!