Hopp til hovedinnhold
Arrangement

Bokbad: En kort introduksjon til Det osmanske riket

Den norske Atlanterhavskomité
Dato
Tid
11:30 -
Sted
Fridtjof Nansens plass 8, 4. etg.

«En kort introduksjon til Det osmanske riket» er den første boken på norsk om Det osmanske rikets historie. Forfatter Jan-Erik Smilden følger utviklingen fra rikets grunnleggelse rundt år 1300 til rikets fall i 1922, da den siste sultanen ble styrtet.

Bokbad: En kort introduksjon til Det osmanske riket

Opp gjennom historien har folk i Vest-Europa assosiert Det osmanske riket med blodtørstige sultaner, konkubiner og harem, barbari, muslimsk fanatisme og lokale herskere som utbyttet sine undersåtter. Denne karikaturen av Det osmanske har siden levd i beste velgående, helt opp til våre dager. I tillegg til å gi innføring i rikets indre utvikling og utbredelse, tar Smilden et oppgjør med negative stereotypier om osmanene. En kort introduksjon til Det osmanske riket viser at både riket og statsledelsen var langt mer sammensatt og mangfoldig enn det som har preget vestlige forestillinger. Hvordan påvirker dette vårt syn på Tyrkia i dag?

Den 15. mars kl. 11:30-13:30 vil Jan-Erik Smilden innlede og samtale om sin nye bok i Atlanterhavskomiteens lokaler, på Fridtjof Nansens plass 8, 4. etg. Vi har også invitert mangeårig Midtøsten-korrespondent i NRK, Sidsel Wold, som vil dele sine refleksjoner om Tyrkia i dag. De to vil samtale med generalsekretær i DNAK, Kate Hansen Bundt. Med utgangspunkt i Smildens bok vil de tre trekke tråder fra Tyrkias historie til dagens aktuelle situasjon i landet.

Det vil bli enkel lunsjservering.

Jan-Erik Smilden er journalist og historiker. Han har jobbet med Midtøsten i 45 år som utenriksreporter og kommentator i Dagbladet. Han har også undervist på Universitetet i Oslo.