De første europeerne som etablerte seg fast i Øst-Asia var portugisere (i Macau fra 1557) og spanjoler (som betalte for asiatiske varer med sølv fra søramerikanske kolonier). Siden kom briter, som hadde sikret seg herredømme over India mot slutten av 1700-tallet. De var først og fremst opptatt av å kjøpe kinesiske tekstiler og te.

Kinesisk etterspørsel etter britenes varer var imidlertid for liten til å betale for alt Storbritannia ønsket å kjøpe. Rundt 1830 begynte britene å selge indisk opium til Kina for å dekke utgiftene til egne kjøp av kinesiske varer. Det kinesiske Qing-dynastiet var bekymret for det voksende handelsunderskuddet og stadig økende opiumsavhengighet blant kinesere. I 1839 brøt den første Opiumskrigen ut da Kina ønsket å stanse opiumshandelen.  Med sin overlegne militære teknologi vant Storbritannia, slik de også vant den andre opiumskrigen på slutten av 1850-tallet. Fredsavtalen mellom de to partene ga Storbritannia omfattende handelsrettigheter i Kina.

Bilde: Senkning av kinesiske krigsdjunker , 14. januar 1841, av E. Duncan (1843).

Fredsavtalen var den første «ulikeverdige traktaten» Kina måtte inngå med andre stormakter og innledet det kinesere omtaler som «Ydmykelsens århundre»: Kina ble presset til å akseptere avtaler som ga store fordeler for andre stater, og avtalene innebar gjerne ekstraterritorialitet.

 Neste: "Historie V - Kina rundt ca. 1900"
Forrige: "Historie III - Kina 1300-1800"

Trykk her for å se et spørsmål til teksten

Les også om...

"Historie IV - Vesten kommer til Japan"

"Historie IV - Vesten kommer til Korea"

"Historie IV - Vesten kommer til Sørøst-Asia"

<<Tilbake til Historie IV – Vesten kommer til Østen
<<Tilbake til oversiktside "Historie"
<<Tilbake til forsiden

Om forfatteren:

Audun Reiby er informasjonsrådgiver ved Den norske Atlanterhavskomité. Han har USA og Kina som fagområder og har tidligere forsket på bl.a. amerikansk Kina-politikk, samt kinesiske sosiale medier. Han er redaktør for undervisningspakken «Øst-Asia-pakken».