I tiden etter de to mongolske invasjonsforsøkene var japanske ledere bekymret for et tredje mongolsk invasjonsforsøk. Denne bekymringen førte imidlertid til dårlige økonomiske tider og til arvestrid i keiserfamilien. Da kom det til borgerkrig der en fraksjon forsøkte å sikre makt til den «sivile» keiseren i stedet for den «militære» shogunen. Fraksjonen som gikk seirende ut av borgerkrigen opprettet Ashikaga-shogunatet. Dette klarte aldri å sikre seg fullstendig kontroll over alle japanske krigsherrer. Det innebar blant annet at pirater kunne herje fritt mot den koreanske halvøy og Ming-Kina uten at shogunen kunne gripe inn.

Da Ming-dynastiet kom til makten i Kina, kom handelen i gang igjen mellom Japan og Kina etter at denne hadde ligget helt nede mens Kina var under mongolsk styre. Slik kom også Zen-buddhismen til Japan, en bevegelse som etter hvert fikk stor innflytelse på de japanske herskerklassene.

I 1543 kom det første europeiske skipet til Japan. Med dette ble både skytevåpen og kristendom innført i Japan – før japanske shoguner tidlig på 1700-tallet begynte å mistenke at utenlandske handelsmenn og misjonærer ville følges av vestlige forsøk på invasjon. Kristne ble derfor forfulgt, og handelsmenn, misjonærer og utlendinger ble utestengt fra Japan, med unntak av enkelte handelsposter. Denne isolasjonspolitikken kom til å vare i mer enn 200 år.

Neste: "Historie IV - Vesten kommer til Japan"

Trykk her for å se spørsmål til teksten

Les også om...

"Historie III - Kina 1300-1800"

"Historie III - Korea 1300-1800"

"Historie III - Sørøst-Asia 1300-1800"

<<Tilbake til Historie III – Øst-Asia 1300-1800
<<Tilbake til oversiktside "Historie"
<<Tilbake til forsiden

Om forfatteren:

Audun Reiby er informasjonsrådgiver ved Den norske Atlanterhavskomité. Han har USA og Kina som fagområder og har tidligere forsket på bl.a. amerikansk Kina-politikk, samt kinesiske sosiale medier. Han er redaktør for undervisningspakken «Øst-Asia-pakken».