Bilde: Den første kinesiske keiseren, Qin Shi Huang Di, fikk med seg en hær av terrakottakrigere i graven da han døde. Foto: Shutterstock.

De østasiatiske statenes historie går svært langt tilbake: Ifølge kinesiske historikere oppstod den kinesiske sivilisasjonen for 5000 år siden, mens den første kinesiske keiseren (i motsetning til «bare» konge) tok tittelen sin tohundre år før vår tidsregning (f.v.t) og grunnla Qin-dynastiet. Det var han som initerte byggingen av den kinesiske mur, som var ment som et forsvarsverk mot nomader i regionen.

Det tidlige Japan var til å begynne med preget av kulturell og religiøs innflytelse fra de kinesiske keiserdømmene, og de japanske kongene skal – ifølge datidens historikere – ha begynt å betale tributt til den kinesiske keiseren allerede på 400-tallet e.Kr. Kongedømmene ble etter hvert stadig mer dominert av Yamato-staten, og det ble etablert nærere relasjoner med de kinesiske dynastiene og kongedømmene på den koreanske halvøy.

Ifølge koreanske legender ble kongedømmet Gojoseon grunnlagt i år 2333 f.v.t. Selv om myten ennå ikke er bekreftet, blir kongedømmet nevnt i kinesiske nedtegnelser fra 700-tallet f.v.t. Ca. 200 f.v.t. ble den koreanske halvøy erobret av det kinesiske Han-dynastiet. Frem til kongedømmet Goguryeo erobret mesteparten av den koreanske halvøy ca. 300 år v.t. var derfor området der de koreanske statene ligger i dag påvirket av kinesisk innflytelse.

Neste: "Historie II - Trusselen fra nomadene"

<<Tilbake til oversiktside "Historie"
<<Tilbake til forsiden

Om forfatteren:

Audun Reiby er informasjonsrådgiver ved Den norske Atlanterhavskomité. Han har USA og Kina som fagområder og har tidligere forsket på bl.a. amerikansk Kina-politikk, samt kinesiske sosiale medier. Han er redaktør for undervisningspakken «Øst-Asia-pakken».