Dragen og Elefanten - Veien videre for Kina og India

Indias statsminister, Narendra Modi, besøkte denne uken Indias mektige nabo i nord, Kina. Få dager etter at Modi ble valgt inviterte han Kinas president til New Delhi. På tross av intensjoner om å styrke forholdet har den indiske statsministeren fått erfare at både grensekonflikter og geopolitikk kan komme til å prege forholdet. I denne ukens «Ukens analyse» anbefaler vi en tidslinje over utviklingen i det sino-indiske forholdet det siste året, samt en analyse av framtidsutsiktene for de to asiatiske kjempene.

Hver uke presenteres en tidsrelevant analyse, håndplukket av en av Atlanterhavskomitéens samarbeidspartnere, egne ansatte eller andre. Hvis du ønsker å dele ukens analyse, ta kontakt med audun@dnak.org. 

Forholdet mellom verdens to mest folkerike land, India og Kina, har tidvis vært svært problematisk:  Landene utkjempet en kort krig i 1962, og de har - over 50 år senere - fortsatt ikke lyktes med å komme til enighet om en grense.

Bilde: Da Indias statsminister, Narendra Modi, og Kinas president, Xi Jinping, møttes i den indiske byen Ahmedabad i september 2014,  hadde konfrontasjoner langs den indisk-kinesiske grensen satt forholdet mellom de to i fare. Da Modi møtte Xi i Kina denne uken var det håp om å bedre forbindelsene mellom Beijing og New Delhi. (Narendra Modi / CC BY-SA 2.0)

Narendra Modi vant statsministervalget i India for et år siden (26. mai 2014), og mange forventet at han ville jobbe for å forbedre forholdet til naboen i nord, ettersom han flere år tidligere hadde erklært sin beundring for Kina og kinesisk kultur. Etter få dager inviterte han Kinas president, Xi Jinping, til New Delhi, men president Xis besøk i september 2014 ble forsuret av økt spenning mellom kinesiske og indiske tropper langs Indias nord-vestlige grense.

Som denne tidslinjen viser har geopolitikk og grensekonflikt flere ganger truet det kinesiske-indiske forholdet det siste året – Kinas politikk i Sørkinahavet og de to landenes respektive forhold til Japan og USA spøker hele tiden i bakgrunnen.

Modi og Xi møttes igjen i Kina denne uken. India søker å bedre de kommersielle båndene med Kina, i håp om å kunne starte en økonomisk vekst lik den som så dramatisk har bedret Kinas økonomi de siste tretti årene. Skulle de lykkes kan de to landene om noen tiår utgjøre verdens største og tredje største økonomi.

Les «Prime Minister Modi's Striking China Visit: Will It Help His 'Make In India' Program?” (Forbes)

Audun Reiby er informasjonsrådgiver i Den norske Atlanterhavskomité der han blant annet er redaktør for skriftsseriene og er ansvarlig for kommunikasjon. Han har fra før en mastergrad i statsvitenskap fra UiO (2012), samt en mastergrad i Chinese Studies fra SOAS/UoL (2013).