Kart over Hellas
Den norske Atlanterhavskomité om

Hellas

Den hellenske republikk har siden finanskrisen dominert mediebildet i stor grad. Les hvorfor dette er sikkerhetspolitisk viktig her!

Den "greske tragedien" ble ofte i mediene synonymt med mangelen på den greske betalingsevnen. Kort fortalt så har Helles pådratt seg store lån til "troikaen", altså EU, den europeiske sentralbanken (ESB), og det internasjonale pengefondet (IMF), som de ikke har hatt mulighet til å betale tilbake innen tiden. Dette har ført til spenninger mellom spesielt EU og Hellas, men også innenrikspolitisk hvor spesielt ytterfløyene har vokst frem på bekostning av de tradisjonelle politiske partiene. 

Lånekravene fra "troikaen" har resultert i en stram budsjettpolitikk, ulike reformer, og nedskjæringer i lønninger og andre velferdsgoder.En utfordring har vært arbeidsledigheten som har vært høy - rundt 25 prosent ved årsskriftet - og betraktelig høyere ungdomsarbeidsledighet.  

Den overhengende frykten har lenge vært hva som skjer dersom Hellas ikke har mulighet til å betale ned på lånet og dermed velger å gå ut, eller sparket ut ettersom de ikke utfyller kravene, fra den økonomiske og monetære union i EU (ØMU) og selve EU. Fra et europeisk synspunkt har det stort sett vært et politisk prosjekt, drevet spesielt frem av Tyskland, om å beholde Hellas i EU. 

Hellas merker også den økende flyktningestrømmen, spesielt sjøveien fra Tyrkia. 

Nyttige lenker

Den norske ambassaden i Athen. Se spesielt "Land- og reiseinformasjon" under "For nordmenn": http://www.norway.gr/

Økonomiske prognoser fra EU, våren 2015: http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2015_spring/el_en.pdf

​The Economist kronikk-oversikt over Hellas: http://www.economist.com/topics/greece

Der Spiegel International kronikk-oversikt over Hellas: http://www.spiegel.de/international/topic/greece/

Informasjon om landet

  • Hovedstad:
    Athen
  • Språk:
    Gresk
  • Antall inbyggere:
    10 749 943