Brexit: Dave the Brilliant, Nick Clog og Vlad the Improper

På den andre siden av Nordsjøen pågår det i disse dager en debatt som vil få store konsekvenser for Europa. Britene vurderer om de skal forbli et EU-land eller om de skal trekke seg fra unionen - og norske politikere har engasjert seg i debatten. I denne ukens Ukens analyse anbefaler Marte Ziolkowski et blogginnlegg skrevet av professor Julian Lindley-French der han reagerer på "intervention into British domestic politics" der Vidar Helgesen skal ha "[...] not only entered the Brexit debate, [but] dove in at the deep-end wearing lead-lined Norwegian divers boots".

 
 
 
 


Hver uke presenteres en tidsrelevant analyse, håndplukket av en av Atlanterhavskomitéens samarbeidspartnere, egne ansatte eller andre. Hvis du ønsker å dele ukens analyse, ta kontakt med audun@dnak.org. 

Den siste uken har debatten rundt en mulig Brexit herjet på den andre siden av Nordsjøen. Vår egen Europaminister, Vidar Helgesen, var blant de som holdt innlegg på et arrangement i regi av British Influence – en britisk tenketank som jobber aktivt for å opprettholde britisk medlemskap i EU. Helgesens budskap var klart: Bli i EU – slik unngår dere marginaliseringen som Norge har opplevd som følge av å stå utenfor unionen.

Professor Julian Lindley-French har i et av sine seneste blogginnlegg omtalt debatten og mener sammenligningsgrunnlaget mellom Norge og Storbritannia er svakt, i beste fall. I innlegget «Why the Appalling Brexit Debate Matters» hevder Lindley-French at Helgesen ikke forstår at forholdet Norge-EU er radikalt annerledes enn det forholdet EU-Storbritannia ville vært ved en eventuell exit. Han viser til klare forskjeller og påpeker at under sine mange Norgesbesøk har han sett få tegn til et land som lider under sitt manglende medlemskap.

I sitt innlegg kaller Lindley-French seg en «pro-europeisk euroskeptiker» og er sterkt kritisk til EU slik det er i sin nåværende form: “…the EU makes me wonder why my British forebears fought for so long for freedom if my leaders are simply going to give said freedom away to a distant bureaucracy in which my country is blatantly underrepresented and/or a Berlin (or a complex mix of the two) that still too often confuses the words ‘Germany’ and ‘Europe’.” I dette innlegget kommer den “typisk britiske” euroskeptiske holdningen til EU godt frem og Lindley-French gir også et godt innblikk i den britiske debatten og politikernes argumenter.

Les Lindley-Frenchs blogginnlegg her!

Marte Ziolkowski er ansatt i Den norske Atlanterhavskomité og er ansvarlig for arrangementer, herunder konferanser som Leangkollen 2015 og Army Summit, og studieturer. Hun har fra før en bachelorgrad i administrasjon- og organisasjonsteori fra Universitetet i Bergen (2010), samt en mastergrad i Politics and Government in the EU fra London School of Economics (2012). Hun er også tidligere styremedlem i YATA Norge og var prosjektansvarlig for Nordic Security Conference 2013.