Er Tyskland det nye Sveits?

Angela Merkel og hennes parti vant stort ved høstens valg til den tyske Forbundsdagsvalget i høst. Valgresultatet har ikke bare betydning for Tyskland, men også for Euroens - og Europas - fremtid. I denne ukens "Ukens analyse" anbefaler vi en artikkel skrevet av Atlanterhavskomiteens generalsekretær, Kate Hansen Bundt, der hun blant annet påpeker at tyskernes valg ikke bare er et valg for Tyskland, men også for Europa.


Hver uke presenteres en tidsrelevant analyse, håndplukket av en av Atlanterhavskomitéens samarbeidspartnere, egne ansatte eller andre. Hvis du ønsker å dele ukens analyse, ta kontakt med audun@dnak.org.

Avlyttingsskandalen, Tysklands sentrale rolle i håndteringen av Eurokrisen og solid valgseier til Angela Merkel og hennes parti, Den Kristelig-demokratiske union (CDU/CSU), har gjort at Tyskland har satt sitt preg på nyhetsbildet denne høsten. I denne Ukens Analyse anbefaler vi derfor en artikkel skrevet for «Hvor hender det?» (NUPI) av Atlanterhavskomiteens generalsekretær, Kate Hansen Bundt, som klargjør nettopp hvorfor vi bør følge tysk politikk: Til tross for at man i Berlin hevder at Europas klart største økonomi og mektigste stat i liten grad ønsker «å lede verden», har økonomiske og politiske interesser, samt innenrikspolitiske hensyn hatt stor betydning for den politikken Merkel har ført ovenfor resten av Europa. Ifølge Bundt vil dette også være tilfelle i Merkels tredje periode.

            Bundt påpeker også paradokset som ligger i at euroen som i sin tid ble skapt for å begrense tysk makt, nå binder «Europa til en økonomisk politikk som er tilpasset tyske interesser». Med et solid valgresultat i ryggen søker Merkel nå å arbeide for tettere integrasjon i EU og gi Brussel mer makt overfor medlemslandenes budsjetter. Hvorvidt hun lykkes med dette avhenger i stor grad av om resten av landene i Eurosonen er villige til å godta tyske krav og løsninger – eller, slik det har vært frem til nå, om tysk politikk fører til en europeisk motvilje mot Tyskland og britiske trusler om å forlate EU.

Les artikkelen her.


Audun Reiby er informasjonsrådgiver i Den norske Atlanterhavskomité der han blant annet er redaktør for skriftsseriene og er ansvarlig for kommunikasjon. Han har fra før en mastergrad i statsvitenskap fra UiO (2012), samt en mastergrad i Chinese Studies fra SOAS/UoL (2013), og har særlig fokusert på forholdet mellom USA og Kina.