Dilemma for iranske hauker

I "Ukens analyse" tar Kjetil Selvik (CMI) utgangspunkt i de diplomatiske fremstøtene fra Irans president, Hassan Rouhani. Selvik påpeker at det ikke bare er vestlige "hauker" som er usikre på hvordan en tilnærming mellom USA og Iran bør håndteres og anbefaler en artikkel i The Guardian som viser hvordan konservative iranere forholder seg til de politiske endringene i Teheran.

Hver uke presenteres en tidsrelevant analyse, håndplukket av en av Atlanterhavskomitéens samarbeidspartnere, egne ansatte eller andre. Hvis du ønsker å dele ukens analyse, ta kontakt med audun@dnak.org.

President Hassan Rouhanis diplomatiske offensiv har overrasket verden og skapt hodebry for Statsminister Benjamin Netanyahu som dyrker fiendebildet av Iran. Det er ikke bare i Israel og Vesten at haukene har omstillingsproblemer som en følge av tilnærmingen mellom Iran og USA. Hardlinere i Iran trår også vannet mens de undres om hvor Øverste leder Khamenei står. Beskyldninger om kontakt med Store Satan har lenge vært de konservatives grep for å sette reform- og demokratiforkjempere i sjakk. Å inngå kompromiss med USA har vært betraktet som et tabu, et forræderi mot revolusjonens mål og idealer. I sin nyttårstale 21. mars signaliserte likevel Øverste leder at han ikke var prinsipiell motstander av forhandlinger. Han introduserte 21. september uttrykket ”heroisk fleksibilitet” for å forklare hvordan Iran kan ha nærkontakt med sin gamle fiende USA. Denne artikkelen gir innblikk i de politiske endringene internt og viser dilemmaet for de konservative i Iran:

http://www.theguardian.com/world/iran-blog/2013/oct/01/obama-rouhani-historic-call-view-from-iran  

Kjetil Selvik er statsviter ved Chr. Michelsens Institutt med Midtøsten som spesialfelt. Han jobber for tiden med en bok om forholdet mellom insidere og outsidere i iransk politikk.