Russisk seier i spillet om Syria?

I denne utgaven av «Ukens analyse» ser Mette Risa nærmere på hva som skjedde i kulissene i etterkant av hendelsene i Syria 21. august: Risa anbefaler både en artikkel som viser at president Putin internt i Russland oppfattes som «vinneren av etterspillet», samtidig som hun med en annen artikkel viser at USA hele tiden jobbet med Russland i kulissene for å få et alternativ til en militær løsning. 


Hver uke presenteres en tidsrelevant analyse, håndplukket av en av Atlanterhavskomitéens samarbeidspartnere, egne ansatte eller andre. Hvis du ønsker å dele ukens analyse, ta kontakt med audun@dnak.org.


Etter at bruken av kjemiske våpen i Syria 21. august ble kjent, var det mange som forberedte seg på det som så ut som det første steget i direkte intervensjon i krigen i Syria. Nyhetene var fulle av detaljer om hvordan et angrep ville skje, og spekulasjoner om hva som kom til å hende etterpå. Men så, etter å gang på gang ha blokkert FN-resolusjoner om Syria, kom Russland med en løsning på “problemet”.

For å få Russland på banen var det nødvendig å skape en vinn-vinn mulighet for Putin, der hans posisjon både internt i Russland og på den internasjonale arena ville bli styrket. Den første artikkelen viser hvordan Putins inngripen ble oppfattet akkurat slik internt i Russland.

Les artikkelen her:http://world.time.com/2013/09/16/russia-celebrates-a-triumph-for-putin-after-clinching-syria-deal/

I den andre artikkelen fremgår det at russisk-amerikanske forhandlinger om et alternativ til militær inngripen pågikk i kulissene hele tiden samtidig som Obama truet med å angripe. Det som på overflaten har sett ut som et nederlag for Obama, har i praksis gitt den amerikanske presidenten en mulighet til å holde militære styrker hjemme, samtidig som mye av ansvaret for det som skjer i Syria fremover er blitt skjøvet over på Putin og Russland.

Les artikkelen her: http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2013/0915/Why-Israel-hails-Syria-chemical-weapons-deal-video

Mette Risa er frilansjournalist og tidligere Moskvakorrespondent for Aftenposten (2007-2008). Hun har en mastergrad i sammenliknende politikk fra London School of Economics (2005).