Syria: Et nytt Kosovo?

Mens borgerkrigen i Syria blir stadig mer intens, har diskusjonen om en mulig intervensjon blitt mer aktuell enn noensinne. Enkelte, som Kosovos utenriksminister Enver Hoxhaj, har forsøkt å hevde at det finnes likhetstrekk mellom krisen i Syria og Kosovo i 1999. Marte Ziolkowski ser i denne Ukens analyse både på Hoxhajs kronikk og et blogginnlegg som viser sider ved intervensjonen i Kosovo som gjør at en lignende inngripen i Syria fremstår som problematisk. Vi i Atlanterhavskomiteen benytter også anledningen til å minne om vårt seminar om Syria 6. september.


I en kronikk i Foreign Policy skriver Kosovos utenriksminister at «det er 1999 i Syria» og at det internasjonale samfunnet må gripe inn i Syria slik det grep inn i Kosovo. Han viser til at NATOs intervensjon snudde utviklingen i Kosovo, og han forholder seg positiv til at en inngripen kan ha samme effekt i Syria, vel vitende at det vil være i deres interesse å støtte en intervensjon i Syria. Les artikkelen her

I et blogginnlegg i Foreign Policy rettes fokus mot sentrale forskjeller mellom konfliktene i henholdsvis Kosovo og Syria: Artikkelen gir uttrykk for at sammenligningen ikke tar høyde for faktorer som at intervensjonen i Kosovo var svært omfangsrik, mens man kun har diskutert et begrenset militært angrep i Syria. Forfatteren viser videre til at selv om krigen i Kosovo gjerne blir husket som en vellykket luftkrig ble den ikke vunnet med luftstyrke alene. De fredsbevarende styrkene spiller fortsatt en viktig rolle i Kosovo. 800 av disse er amerikanske soldater og artikkelforfatteren mener at amerikanerne bør ha dette i bakhodet når de diskuterer intervensjon i Syria.

Mens det fortsatt er uklart hva som vil skje de neste dagene og ukene er disse artiklene derfor interessante innspill til hvordan den pågående konflikten - og en eventuell intervensjon – kan forstås.

Kronikk: http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/08/23/it_s_1999_in_syria_kosovo_foreign_minister_intervention?page=0,0

Blogginnlegg: 

http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/08/23/it_s_1999_in_syria_kosovo_foreign_minister_intervention?page=0,0


Marte Ziolkowski er ansatt i Den norske Atlanterhavskomité og er ansvarlig for arrangementer, studieturer og oppfølging av YATA. Hun har fra før en bachelorgrad i administrasjon- og organisasjonsteori fra Universitetet i Bergen (2010), samt en mastergrad i Politics and Government in the EU fra London School of Economics (2012). Hun er også tidligere styremedlem i YATA Norge og var prosjektansvarlig for Nordic Security Conference 2013.