Syria-konflikten: Når krysses den "røde linjen"?

Forsker Frida Nome (NUPI) anbefaler i denne ukens analyse en artikkel skrevet av Rami G. Khouri i den libanesiske avisen The Daily Star, som argumenterer for at Syria i større grad må ses i lys av naboenes (Israel og Hizbullahs) aktive og direkte inngripen i den syriske borgerkrigen - og at denne stedfortrederkrigen vil føre til at de eksterne aktørene kan gå i direkte kamp med hverandre.

Hver uke presenteres en tidsrelevant analyse, håndplukket av en av Atlanterhavskomitéens samarbeidspartnere, egne ansatte eller andre. Hvis du ønsker å dele ukens analyse, ta kontakt med sean@dnak.org. 

Denne uka har det vært stor oppmerksomhet rundt Syrias angivelige bruk av kjemiske våpen. Det har satt fart på diskusjonene rundt hvorvidt vi nå vil få en amerikansk militær intervensjon i Syria.

I samme uke har Israel gjennomført to luftangrep på syrisk jord, angivelig for å stanse tunge iranske våpenleveranser til libanesiske Hizbullah. Hizbullah har på sin side erklært at organisasjonen vil fortsette å sende soldater til Syria, angivelig for å beskytte sjiamuslimske helligdommer.

Journalist og analytiker Rami G. Khouri i den libanesiske avisa The Daily Star argumenterer denne uka for at den viktigste ”røde linjen”, som nå er krysset i Syria, ikke er bruk av kjemiske våpen, men snarere naboenes (Israel og Hizbullahs) aktive og direkte inngrepen i den syriske borgerkrigen. Den største frykten nå, ifølge Khouri, er at århundrets største stedfortrederkrig står i fare for å gå over i en direkte kamp mellom eksterne aktører, som Israel og Hizbullah, USA og Iran. 

Les hele artikkelen her:
http://www.dailystar.com.lb/Opinion/Columnist/2013/May-08/216243-look-at-the-bigger-picture-in-syria.ashx#axzz2SjWyO23i


*Frida Nome er en norsk forsker og forfatter. Hun er religionshistoriker, har studert arabisk og har blant annet jobbet i UD og ved den norske ambassaden i Damaskus. Hun er for tiden forsker ved NUPI og stipendiat på Menighetsfakultetet.