Det nye post-revolusjonære Midtøsten: Pragmatikk eller ideologi?

Karin Abraham (SISA) deler i denne Ukens analyse en artikkel som diskuterer hvorvidt det "nye" Midtøsten sitt nye lederskap er drevet av ideologi eller pragmatikk. Artikkelen hun ønsker å dele med dere heter "The Fuel of Flames", skrevet av Dennis Ross (The Washington Institute for Near East Policy).

Hver uke presenteres en tidsrelevant analyse, håndplukket av en av Atlanterhavskomiteens samarbeidspartnere, egne ansatte eller andre. Hvis du ønsker å dele ukens analyse, ta kontakt med sean@dnak.org. 

I et Midtøsten i omveltning har det seneste sammenstøtet mellom Israel og Hamas på Gazastripen vært den første virkelige testen for det nye, islamistiske Egypt.

På kort tid har Det muslimske brorskapet gått fra å være en undergrunns opposisjonsgruppe, til å lede landet. Hele sin levetid har de benyttet anti-sionisme for å mobilisere folkelig oppslutning. Instinktivt støtter de uforbeholdent Hamas, som jo springer ut fra brorskapet.

Men: Egypt står samtidig på randen av økonomisk kollaps, iallefall uten bistand og internasjonale lån. Støtten, hovedsaklig fra USA, er nært knyttet til fredsavtalen med Israel. Idet situasjonen eskalerer, forventer USA at brorskapet skal stagge, fremfor å oppmuntre Hamas.

Idet Barack Obama på onsdag takket president Mursi for hans rolle i å fremforhandle en våpenhvile mellom Israel og Hamas, var den første testen passert. Men problemstillingen Dennis Ross presenterer i denne analysen bærer bredere aktualitet i det nye, post-revolusjonære Midtøsten. Hva vil fremseilende islamister velge; ideologi eller pragmatikk?

Les artikkelen her:
"The Fuel for the Flames" av Dennis Ross, tidligere amerikansk Midtøstenrådgiver - og utsending, nå tilknyttet The Washington Institute for Near East Policy.

http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/the-fuel-for-the-flames

*Karin Abraham er forsker ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA). Hun har tidligere vært basert i Israel som frilansjournalist og fast bidragsyter blant annet til Adresseavisen og det liberalkonservative tidsskriftet Minerva. Hun har gitt ut boken "Israel - Da fredsbevegelsen forsvant".