State of Terror

Denne uken deler Laila Bokhari en analyse om Haqqani-nettverket i ForeignPolicy.com skrevet av Christine Fair (assistant professor ved Georgetown University). Innlegget diskuterer hvilken betydning Haqqani-nettverkets potensielle inntreden i den offisielle "terrorlista" kan spille i krigen mot terror.

Hver uke presenteres en tidsrelevant analyse, håndplukket av en av Atlanterhavskomiteens samarbeidspartnere, egne ansatte eller andre. Hvis du ønsker å dele ukens analyse, ta kontakt med sean@dnak.org. 

Pakistans forhold til de mange militante bevegelsene som befinner seg på pakistansk jord er mye omdiskutert. Og har lenge vært det. Men hvor ligger støtten i dag, fra hvem, og hvor sentralt? Og hva betød ”støtte”, var det kun ”sympati” som flere hadde snakket om, eller var støtten mer omfattende? Da admiral Mike Mullen, som da satt som Chairman of the Joint Chiefs of Staff, uttalte under en kongresshøring en stund tilbake at Haqqani-nettverket var en forlengelse av den pakistanske etterretningstjenesten ISI, satte det sinnene i kok hos pakistanerne. Mike Mullen var Pakistan-venn, ISI-sjefen skal ha tatt dette svært personlig. Forholdet mellom de to ble aldri det samme.


(ZUBAIR MIR/AFP/Getty Images)

Haqqani nettverket, med Jalaluddin Haqqani og sønnen Sirajuddin Haqqani, som begge står på FNs terrorliste. Nettverket, godt plantet på pakistansk jord, står bak en rekke angrep i Afghanistan.

I september i år kom beskjeden fra utenriksminister Hillary Clinton at USA kom til å sette Haqqani-nettverket på sin terrorliste. Endelig mente enkelte. Mange pakistanere reagerte med vantro. Det pakistanske lederskapet mente at det å ha en åpen kanal inn til Haqqani-nettverket var viktig for fredsforhandlinger. En tidligere sjef for den pakistanske etterretningstjenesten, ISI, uttalte at dette ville være svært ødeleggende i det man nå forbereder uttrekk fra Afghanistan og trenger enhver åpen politisk kanal. Artikkelen jeg derfor ønsker å dele med dere er derfor en god analyse av hvilken betydning Haqqani-nettverket har i krigen mot terror. 

Les artikkelen

*Laila Bokhari er forsker og forfatter med terrorisme som spesialfelt. Hun har jobbet ved FFI, NUPI, FN, og Utenriksdepartementet. Hun har det siste året sittet i 22. juli-kommisjonen.